Övergivna valpar får nytt hem - slipper möta döden

avJon Demred

Foto: Colourbox
Amstaffvalp, dock inte en av valparna i artikeln.

Fyra kroatiska hundvalpar hittades runt om i Norrköping.

De hamnade på polisens hittegodsavdelning och hotades av avlivning.

Men på måndag får valparna nya ägare.

– Det känns skönt att komma med positiva nyheter, det såg mörkt ut till en början, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid Polisen Östergötland.

I februari hittades fyra amstaffvalpar runt om i Norrköping. Två hanar och två tikar. De var då mellan sex och åtta veckor gamla.

Hundarna var välmående men eftersom de hade utländska chip så blev polisen tvungna att hålla hundarna i hemisolering i åtta veckor.

Det skulle bli dyrt för polisen. Uppskattningsvis skulle det kosta ungefär 100 000 kronor att ta hand om de fyra hundvalparna.

– Vi kände att vi inte kunde lägga skattepengar på det. Och det fanns ingen hundägare som var beredd att betala så mycket, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid Polisen Östergötland.

Hotades av avlivning

Hundarna hotades därför av avlivning. Men som en skänk från ovan ryckte Svenska Djurskyddsföreningen in och erbjöd sig att betala merparten av kostnaden. Det enda polisen behövde göra var att hitta fyra personer som var beredda att betala 2000 kronor för en valp.

– Vi la ut en annons på polisens sida. Där berättade vi kort om hundarna och var man kunde vända sig för att anmäla sitt intresse. Det har ett femtiotal personer gjort, säger Fredrik Kliman.

”Såg mörkt ut från början”

Därefter intervjuade polisens hundenhet ett antal personer som de ansåg vara särskilt lämpade att ta hand om valparna. Fyra personer valdes ut. På måndag ska valparna, som nu är ungefär 16 veckor gamla, för första gången få träffa sina nya ägare.

– Det såg ju mörkt ut till en början, vi stod ju inför den eventuella möjligheten att de skulle avlivas. Det känns bra att Djurskyddsföreningen har gått in och betalat och att vi har fyra nya ägare som vill ta hand om sina nya familjemedlemmar. Det känns skönt att komma med positiva nyheter, säger Fredrik Kliman.

ARTIKELN HANDLAR OM