Putin i maratonutfrågning

Av: Jon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

För trettonde året i rad svarade Vladimir Putin direkt på folkets frågor.

Allt livesändes i en fyra timmar lång maratonsittning.

Frågorna berörde allt i från Rysslands ekonomi och utrikespolitik till hur länge presidenten sover.

Det är en tuff tid för Rysslands ekonomi. Sedan annekteringen av Krimhalvön för lite mer än ett år sedan har såväl EU som USA infört hårda sanktioner mot Ryssland. Flera frågor i dagens livesända maratonutfrågning av Rysslands president berörde just landets ekonomi. Putin sa att han inte förväntar sig att EU och USA kommer lyfta sanktionerna inom överskådlig framtid men att det inte nödvändigtvis var negativt.

– Vi behöver använda den här situationen för att öka vår inhemska produktion och bli mer självständiga, svarade Putin på en direkt fråga.

Putin tror att det kommer ta runt två år för ekonomin att återhämta sig från recessionen. Men han ser positivt på ekonomin nu när rubelns värde börjar öka.

Trettonårig tradition

Putin införde den årliga utfrågningen för 13 år sedan. Folket får ställa sina frågor till presidenten i direktsändning över telefon, sms eller mail. En reporter på BBC sa att frågorna är strikt kontrollerade men att de ändå ger en bild av läget i Ryssland.

Utfrågningarna brukar vara runt fyra timmar. Rekordtiden sattes 2013 då utfrågningen varade i fyra timmar och 47 minuter. I år slog utfrågningen rekord i antal inskickade frågor, över tre miljoner kom in.

Majoriteten av frågorna berörde landets inrikespolitik, men det blev även en del utrikesfrågor. Bland annat om Islamiska Staten, som Putin är oroad över men som han inte anser utgöra ett hot mot Ryssland. Han fick även frågor om USA och om Ukraina.

– USA beter sig som Sovjetunionen efter andra världskriget. De försöker pracka på andra länder deras styre. Precis som för Sovjet kommer det sluta illa.

– USA vill ha lydstater, inte allierade, och det passar inte Ryssland, sa Putin.

Vidare förnekade han att det fanns ryska trupper i Ukraina. På en direkt fråga svarade han kort och gott:

– Njet.

Vladimir Putin fick även frågor om mordet på Boris Nemtsov. Presidenten sa att myndigheterna har gripit fem tjetjener som är misstänkta för mordet. Men att den som beordrade mordet kanske aldrig kommer hittas.

– Det var skamfullt och tragiskt, sa Putin.

Hur länge sover en president?

Men det var inte bara tunga politiska frågor. En ung pojke frågade presidenten hur mycket han sover. Pojken vill själv bli president men är orolig för att han tycker om att sova för mycket.  Något rakt svar fick han inte på frågan men Putin uppmanade pojken att fortsätta sova mycket.

– Det är bra att du gillar att sova. Det är viktigt att sova bra om du vill bli president, svarade Putin.

Efter ganska exakt fyra timmar avslutades maratonsändningen med några korta frågor. En av de sista frågorna var varför Putin ställde upp på utfrågningen.

– Det är en möjlighet att se vad som pågår i vårt land, att höra vad som oroar våra medborgare. Och så är det en chans för mig att uttrycka mina egna tankar och åsikter om olika ämnen, sa Putin.

Publicerad: