Henrik Vinge

Här ger SD-toppen hjälp till högerextremisten

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Först avslöjades det att han umgåtts privat med en högt uppsatt italiensk nyfascist.

Och här hjälper SD:s presschef Henrik Vinge en känd svensk högerextremist.

– Jag visste inte särskilt mycket vem han var och hade ingen koll på hans politiska gärning då, säger Vinge.

Tidigare i dag avslöjades att Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna, umgåtts privat med Giuliano Moggi, en hög internationell företrädare för nyfascistiska partiet La Destra i Italien. Nyheten sker i ljuset av den stora strid som nu rasar mellan SD-ledningen och dess ungdomsförbund, där både ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne ska uteslutas.

Som ett av skälen anges att de haft ett nära samarbete med just La Destra och liknande partier runt om i Europa. Det har fått SD-ledningens motståndare att hävda att det råder dubbelmoral kring uteslutningarna och att de som står SD-stoppen nära klarar sig undan.

Gruppledaren Mattias Karlsson ser inga problem med Vinges kontakt med Moggi.

– Jag tycker att sakförhållandena helt skiljer sig åt. Det går inte att jämföra att inleda ett djupgående organiserat samarbete trots att man fått rekommendationer att inte göra det och att vid ett tillfälle äta lunch med en person som man fått en gratis rundvandring med i Vatikanstaten eftersom han jobbar där som guide, sa Karlsson tidigare i dag.

Vinge i kontakt med högerextremist

Totalt är det drygt ett 20-tal sverigedemokrater som riskerar att uteslutas den närmaste tiden. Flera av dem anklagas för samarbete med den svenska högerextrema organisationen Nordisk ungdom, som enligt Expo är en del av vit makt-rörelsen.

Nu avslöjas att även Henrik Vinge, som står SD-ledningen mycket nära, haft kontakt med en företrädare för organsiationen. En Facebookkonversation visar att han så sent som våren 2014 pratade med den välkände högerextremisten Fredrik Hagberg, som då var Nordisk ungdoms utländska kontaktperson och i dag är organisationens talesman.

Han har tidigare talat inför nynazistser i Ukraina och fått sparken från Livgardet för sitt högerextrema engagemang. Hagberg har i flera år varit medlem i SD men riskerar nu att uteslutas.

I samband med att Hagberg fick sparken tog han kontakt med Vinge.

– Vår relation har varit vänskaplig. Vi har träffats en till två gånger och det var inga problem att fråga om juridisk hjälp angående Försvarsmakten. Vi har också en del gemensamma kontakter bland flamländska organisationer, säger han.

Vill visa på hyckleri

Hagberg säger så här om varför han går ut med Facebookkonversationen.

– Det är för att visa på hyckleriet. Vinge är med i drevet och använder Nordisk ungdom som slagträ för att medlemmar skulle haft kontakt med oss. Sedan sitter han själv bara för ett år sedan och har det själv. Det är ett öppet hyckleri.

Henrik Vinge säger så här om kontakten med Hagberg:

– Eftersom jag är juriststudent hör folk av sig till mig med frågor. Vid ett tillfälle skrev Hagberg till mig om det som hänt med hans anställning i Försvarsmakten. Han uppfattade att han var på väg eller hade fått en uppsägning. Då undrade han vad han kunde göra rent juridiskt och då svarade jag honom att han borde kontakta sin fackliga representant och gå den vägen. Sedan skrev jag att Nordisk ungdom retat upp delar av SD.

"Jag pratar med många människor"

Vinge menar att det inte är någon inom partiet som kommer att uteslutas för att man pratat eller ätit med någon.

– Det är inte det som är problemet, det är om man har något politisk samröre och delar ideologi. Nordisk ungdom är en högerradikal rörelse som är rasistisk. Om man tillsammans med dem vill förändra inriktningen på SD, då är det ett problem. Men om man vid något enstaka tillfälle pratar med en person är inte det problematiskt.

Kommer det komma fram att du haft kontakt med flera högerextrema personer?

– Jag vet inte. Jag pratar med många människor, men jag kan inte komma på någon.

Men är det så vanligt att man pratar med personer med högerextrema åsikter som talat för nynazister i Ukraina?

– Jag visste inte särskilt mycket vem han var och hade ingen koll på hans politiska gärning då. Jag visste att han var gemensam bekant med Gustav Kasselstrand och William Hahne. Men det är oproblematiskt ur ett politiskt hänseende. Jag har aldrig haft någon intention att ha samverkan med dem.

– Skälet till att han skrev till mig var att jag satt i SDU:s förbundsstyrelse. Både när det gäller Hagberg och Moggi den gemensamma nämnaren Gustav Kasselstrand. Och det är det som är intressant, varför hamnar man i kontakt med de här människorna om man umgås med honom?

Aftonbladet söker SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Vinge

Mattias Karlsson (politiker)

SDU, Sverigedemokratisk Ungdom

Nordisk Ungdom