Familjens drömhus var fullt av mögel

Nu har huset rivits till grunden

Drömvillan visade sig vara angripen av mögel.

Barnfamiljen tvingades riva huset och har bott i en friggebod i ett år.

– Huset var mögligt ända in i stommen, säger Jacob Karlsson.

Tipsa | Aftonbladet

Jacob och Anna Karlsson hade drömt om hus i flera år. Till sist hittade de ett i Tullinge, söder om Stockholm, för 2,7 miljoner kronor. Det är nu drygt två år sedan.

– Nu hade vi äntligen fått till det. Ett gammalt, fint, charmigt hus, det var drömmen, säger Jacob Karlsson.

Vi träffas vid ett hål i marken. Runt oss ligger rivningsmaterial i högar. Blommiga tapetrester vittnar om att där en gång funnits ett hus. Kvar nu finns bara en del av bottenplattan.

Besiktningen som Anticimex gjorde var inte alarmerande. Mögel i matkällaren, men det tänkte familjen fixa genom att riva ut källaren, renovera och dränera runt huset.

Men när tvåbarnsfamiljen bott där i runt tre månader blev de sjuka.

– Vi fick huvudvärk och började hosta, berättar Anna Karlsson.

”Borde visat fler avvikelser”

De anlitade en egen besiktningsman, Mikko Nieminen från Polygon group.

– Jag kände mycket tydlig mögellukt både på entréplan och vinden. Det fanns ingen fungerade inomhusventilation och när jag tittade genom vindsluckan såg jag omgående problem i taket, säger han.

Han noterade också kraftiga mögelskador på yttertakets undersida, ett utrymme som fått klartecken i den första besiktningen.

– Det fanns alldeles för många tecken på fel och brister för att man skulle kunna missa det om man är sakkunnig. Tyvärr går det numera ofta till så att man skriver en riskanalys om vad som skulle kunna inträffa, i stället för att göra en grundlig besiktning, säger han.

Familjen Karlsson var beredda på att renovera, men inte på att huset skulle vara mögligt ända in i stommen.

Flydde från huset

En mätning visade att luften var full av mögelsporer och skadlig för hälsan. Anna tog barnen Linn och Moa, då två respektive fyra år, och flydde till mormor i Dalarna.

Familjen byggde sedan en friggebod på tomten. 15 kvadratmeter utan möjlighet att laga mat eller spola vatten. Där bodde de till och från i nästan ett år.

När de inte fick hjälp av Anticimex, mäklaren, försäkringsbolaget eller tidigare ägare tog de efter expertutlåtanden beslutet att riva huset.

De vill nu varna andra husköpare.

– Vi tycker inte synd om oss själva. Ska vi ge en rekommendation är det att alltid, alltid, alltid ta in en egen besiktningsman, säger Jacob Karlsson.

”Ibland går det fel”

Barnfamiljen driver nu en rättstvist, både mot säljaren och mot besiktningsföretaget Anticimex.

– Vi vill markera mot de företag som håller på med det här att det inte är okej. Det får inte gå till så här. Vi kommer att strida så långt vi orkar, säger Jacob Karlsson.

Per Bergström, husexpert på Anticimex, har satt sig in i ärendet men vill inte kommentera det eftersom det pågår en rättsprocess.

Vad kan man räkna med att en besiktningsman upptäcker?

– Det är en i stora delar okulär besiktning och i vissa delar görs kontroller i konstruktionen. Modellen är så grundlig som det går inom ramen för vad människor är villiga att betala. Ansvaret är stort på den som gör besiktningen i syfte att skapa ett bra beslutsunderlag för både köpare och säljare. Generellt gör vi bra undersökningar, sedan kan det så klart gå fel ibland, både vid besiktningen men också genom att parterna misstolkar varandra eller är alltför ivriga att genomföra ett köp.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN