Bröllopsfesten pågick till tidigt i morse

”Det var en helt otrolig kväll och brudparet bjuder på sig själva”

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip sjöng och dansade vilt tillsammans med Avicii och Icona Pop till tidigt i morse.

Först vid 05:30-tiden avslutades festen.

Några av de sista att lämna slottet var kungen och Silvia.

Temalåten från tv-serien ”Solsidan” strömmade ut i den regngrå Stockholmsmorgonen. Det markerade finalen på en bröllopsfest på kungliga slottet som aldrig verkade vilja ta slut.

Bland de sista gästerna att lämna Carl Philip och Sofias superkalas var kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Aftonbladets team på plats såg kungaparet åka från slottet vid 05:35 i morse.

– Det var en helt otrolig kväll och brudparet bjuder på sig själva, helt fantastiskt, säger en av gästerna som anlände till Grand Hotell vid 03:20-tiden i natt.

Hyllades för sitt tal

Bröllopsmiddagen avslutades vid 23-tiden. Drygt en halvtimme tidigare ekade applåderna i salen Vita havet på Kungliga Slottet då prins Carl Philip höll ett känsloladdat tal till sin nyblivna prinsessa Sofia – om att kärleken övervinner allt.

Han berättade om hur de försökte göra slut flera gånger. Och tillade:

– Sofia, vi valde aldrig den svåra vägen, den valde oss. Varje gång vi försökte välja bort den förde kärleken oss samman igen.

”Mitt hjärta blev tomt”

Han fortsatte:

– Varje gång vi försökte vara ifrån varandra så blev mitt hjärta tomt. Och till sist, till sist Sofia, valde vi rätt – ett beslut som gör mig till världens lyckligaste man.

Orden skar genom luften när han sammanfattade tumultet de upplevt i sin relation:

– Sofia, du fyller mitt liv med kärlek och glädje. I dag bevisar vi att kärleken övervinner allt.

Han passade även på att tacka kungen, drottning Silvia, prinsessorna Victoria och Madeleine med deras makar för att de välkomnat Sofia så helhjärtat in i familjen:

– Jag har inte ord nog för att beskriva hur glad jag är för att ni har tagit emot Sofia med öppna armar. Ert stöd har betytt mycket för oss, både i medgång och i motgång.

Tog bilen till Arbetsförmedlingen i Mora

Han vände sig sedan till sin nyblivna prinsessa och sa:

– Jag vet att jag talar för oss alla när jag säger att du har berikat vår familj, Sofia.

Carl Philip tackade även svenska folket.

– Den glädje vi har mött har värmt våra hjärtan, sa prinsen.

Sedan berättade han om en bilfärd förra sommaren upp till Arbetsförmedlingen i Mora.

Rallyprinsen hade räknat ut att resan tog 32 400 sekunder.

– Och nej, jag var inte på jakt efter ett nytt jobb, flikade han in.

Han var på väg upp för att be pappa Erik om hans dotter Sofias hand.

Sista delen av talet som varade runt fem minuter handlade om hur mycket han uppskattar Sofias kvaliteter. Om hur han tillsammans med henne vill bli en bättre människa.

– Sofia, Jag är besjälad av tanken på att få göra gott tillsammans med dig, sa prinsen till sin brud.

”Du har lärt mig det viktigaste av allt”

– Jag vet inte vad som väntar oss i framtiden, men jag vet att din kärlek gör att jag kan ta mig an vilken utmaning som helst.

Han berätta att Sofia redan lärt honom mycket i livet – men att mycket återstår.

– Men det viktigaste har jag redan lärt mig: Och det är att kärleken övervinner allt.

Han avslutade med orden:

– Sofia, du är bäst och jag älskar dig.

Gästernas jubel och applåder ville inte ta slut efter det känsloladdade talet. Men till slut höjde han sitt glas och gick över till engelska för att skåla med gästerna för sin brud.

Experten: Magiskt

Aftonbladets retorikexpert Jenny Gotsis tycker att prinsens tal kröner hela bröllopet. Hon säger att alla tal varit ”magnifika” och präglade av kärlek.

– Men det här var höjdpunkten, magiskt, säger hon i Aftonbladets live-sändning.

En stund senare kontrade Sofia. Men prinsessan höll inget tal. Hennes ord till Carl Philip lät hon artisten Molly Sandén framföra i form av en sång som bland annat löd:

"Allt jag är, allt jag har, till mitt sista andetag ska jag älska dig med hjärtats alla slag".

Efter tårkalaset vid bröllopsmiddagen och efter att Carl Philip karvat upp den spektakulära bröllopstårtan med en sabel var det strax efter midnatt dags för brudvals.

Prins Carl Philip tog ett stadigt tag om prinsessan Sofia och paret snurrade runt till ”Sofias brudvals”. En låt framförd av Elvis-imitatören Per Bredhammar och som prinsparet själva valt som bröllopsvals.

– Det var taktfast och romantiskt. Det såg ut som att Sofia och Carl Philip pratade med varandra under valsen och det vet jag från Let's Dance att man kan ge varandra lite hintar och leda varandra, säger Cecilia Ehrling, dansare som vunnit Let's Dance flera gånger.

Icona Pop och Avicii

Därefter började årets party – på allvar.

Strax efter att valsen tonat ut på slottet ekade tonerna av Icona Pop från festen.

Då hade nästa världsstjärna som skulle underhålla nyss landat på Arlanda. Strax efter midnatt kom nämligen Avicii till Sverige efter att han under lördagskvällen spelat i Landgraaf i Nederländerna.

Från flygplatsen åkte han för att i natt underhålla på prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopskalas där  kungligheterna och deras gäster skakade loss på dansgolvet på Kungliga Slottet.

Första artisterna på scenen på bröllopsfesten var  Icona Pop. Carl Philip som är ett stor fan av duon sjöng med och ställde sig framme på scenen med  popstjärnorna. De skrålade tillsammans till hiten "I love it".

Kvart i tre på natten klev Tim Bergling, mer känd som Avicii, upp på scenen. Sofia och Carl Philip vevade med armarna och  dansade vilt till musiken. Drottning Silvia dansade också och var på mycket bra humör.

Kämpade med vigselringen

Tidigare under dagen kämpade prins Carl Philip och prinsessan Sofia Hellqvist för att hålla tårarna tillbaka när de äntligen skulle bli man och fru i Slottskyrkan.

Och precis när Sofia skulle säga ja steg jublet utanför kyrkan – vilket hördes ända fram till altaret.

Carl Philip fick sedan kämpa lite med att få på vigselringen, vilket väckte en viss munterhet bland kungligheter och andra inbjudna.

Förälskade sig till hitlåten

Kronprinsessan Victoria läste en text och Salem Al Fakir sjöng Coldplay-låten "Fix you".

Men när sångaren David Pagmar framförde ”Paraply”, en svensk cover på artisten Rihannas storhit ”Umbrella”, blänkte det lite extra i brudparets ögon.

”När solen skiner skiner vi, jag ska alltid stå bredvid ...” var strofer de lyssnade på när de förälskade sig i varandra och de räknar låten som "sin", enligt uppgifter till Aftonbladet.

Kungen hälsade Sofia välkommen

I sitt tal under middagen hyllade Carl XVI Gustaf prins Carl Philips mod när han berättade om sina läs- och skrivsvårigheter. Kungen hälsade också prinsessan Sofia och hennes familj välkommen i kungafamiljen och hyllade den nyblivna prinsessan för hennes engagemang i hjälporganisationen Project Playground.

– Vi är stolta över dig, sa kungen.

Sofias pappa Erik höll också ett tal som redan hyllas i sociala medier.

– Carl Philip, jag kommer inte be dig ta hand om min dotter. Det har hon alltid gjort själv, sa han.

Erik Hellqvist sa också att han delar prinsens motor- och konstintresse.

Bröllopsmenyn bestod bland annat av koriandersjuden havskräfta och stekt lättrimmad gös från Hjälmaren och har monterats ihop av kändiskockar som Mathias Dahlgren och Markus Aujalay.

Publisert: