Svenskar hotade av militär i Turkiet

Turkisk militär med automatvapen har hotat två svenska valobservatörer, enligt borgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) som är på plats i Bingöl Turkiet.

Från andra håll kommer uppgifter om olåsta valurnor och militär vid vallokalerna.

De hotade personerna ingår i en svensk delegation från Vänsterns internationella forum, VIF.

Ann-Margarethe Livh reagerade starkt på händelsen.

– Om man tänker sig en svensk vallokal så blir man alldeles chockad när man kliver in här. En man följer med en kvinnan in i vallokalen, bort till båset, och talar om för henne vad hon ska rösta på, säger Ann-Margarethe Livh via telefon till Aftonbladet.

När valobservatörerna ifrågasatte detta blev stämningen otrevlig. En grupp män började bete sig mycket aggressivt, säger Ann-Margarethe Livh.

– De hotar att kasta ut oss. Och sen kom en militär och krävde massa av papper. Till slut sa vår tolk att nu måste vi gå härifrån annars kan ni bli attackerade.

”Skulle kastas ut”

Enligt ett pressmeddelande från VIF har de svenska delegationsmedlemmarna tagit sig därifrån oskadda.

– Det är mycket oroande att det turkiska valet har fått en så våldsam utveckling. Att internationella valobservatörer hotas till livet är ett allvarligt hot mot demokratin, säger Ann-Margarethe Livh i uttalandet.

Jabar Amin, riksdagsledamot för Miljöpartiet, är på plats i en annan turkisk by två timmar bort från Bingöl. Han berättar att vid vallokalerna står en pansarvagn och flera tungt beväpnade militärer.

– Läget är spänt. Folk har civilkurage och går och röstar. Vi har besökt fem vallokaler i tre olika byar. I tre av dessa har det varit militärer, skriver han i sms till Aftonbladet.

Militären försökte beslagta bilder och filmer från valobservatörerna. Då blev stämningen hätsk, enligt Jabar Amin.

– Men vi lyckades lugna situationen. Vi känner oss trygga, skriver han.

Därefter flyttade militärerna pansarvagnen.

Olåsta valurnor

Kurdiska organisationen NCDK-Sverige har skickat ett stort antal valobservatörer från Sverige till Turkiet. Leyla Duman, medordförande, är orolig över hur dagen har utvecklat sig.

– Vi får rapporter om valfusk hela tiden. Det började redan i morse. I Istanbul har vallådorna varit olåsta, och enligt turkisk lag måste de vara låsta, säger hon.

Riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) är på plats i Istanbul. Enligt honom har han på flera ställen stött på olåsta valurnor.

– Och vissa av vallokalerna har för få valsedlar i förhållande till hur många som ska rösta, säger Riazat.

Eftersom man bara får en valsedel per person betyder detta att alla inte kan rösta. Daniel Riazat känner den grupp med svenska valobservatörer som hotats av militär.

– Vad som helst kan hända idag, läget är otroligt spänt, säger han.

Med tanke på valet uppmanar svenska ambassaden i Turkiet till vaksamhet och försiktighet i Istanbul, Ankara och i trakterna kring Diyarbakir.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN