Svensk tonårsflicka skulle ansluta sig till IS – greps

avSusanna Hållbus

Lyckades spåra mobilen - greps i Wien

Hon var på väg till Syrien för att ansluta sig till IS. På lördagseftermiddagen greps den svenska 17-åriga flickan i Österrike.

Det uppger polisen och flickans familj till Expressen.

Terrorsekten Islamiska staten.

Det var när familjen lyckades spåra flickans mobiltelefon som österrikisk polis kunde gripa henne i Wien.

– Jag har knappt sovit på tre dagar, säger 17-åringens mamma till Expressen.

Enligt Expressen var det en vecka sen flickan försvann från hemmet i Linköping. Sedan i onsdags har hon varit internationellt efterlyst.

Familjen berättar att det är under den senaste tiden som flickan radikaliserats - stängt in sig på rummet, tittat på videoklipp relaterade till IS, och uttryckt positiva åsikter om terrororganisationen.

I anteckningar har hon uttryckt stöd för personer som åtalats i Storbritannien för kopplingar till IS, skriver Expressen.

Eftersom flickan inte är misstänkt för något brott har svenska polisen ingen befogenhet att få hem henne.

– Rent spontant känns det som ett mer som ett ärende för sociala myndigheter. Svensk polis har inga möjligheter att tvinga hem henne på ett plan från Österrike, säger polisen till Expressen.

"Känns inte som att de tar det på allvar"

– Vi har anmält och varnat men vi känner inte att det har tagits på allvar. Vi är så oroliga, säger flickans pappa till Expressen.

Socialen: "Kommer följa med hem"

Socialtjänsten i Linköpings kommun bestämde natten mot söndag att flickan omedelbart ska tas om hand enligt lagen om vård av unga, LVU. Lagen ger socialtjänsten vårdnaden om flickan - men bara på svensk mark. Socialchefen Anita Lhådö uttrycker ingen oro för att 17-åringen ska vägra följa med:

– Vi kommer ta ansvar för att hon kommer tillbaka till Sverige. Hon kommer att följa med, är vårt budskap, säger Anita Lhådö, socialchef på Linköpings kommun.

■ ■ Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM