Tomas von Brömssen

Storbranden i Göteborg var i Albert och Herberts stall

NYHETER

Det var inget vanligt skjul som stod i lågor på lördagen – utan stallet i en göteborgsk tv-klassiker.

– Man kan ju säga att det sista av ”Albert och Herbert” har brunnit upp, säger regissören Bo Hermansson.

Det såg ut som ett vanligt cykelskjul som brann upp i Haga på lördagsmorgonen. Men i själva verket var det något av det mest göteborgska som finns som stod i lågor. Skjulet filmades nämligen som hästen Herkules stall i tv-serien ”Albert och Herbert”, bekräftar regissören Bo Hermansson, 78.

– Vi gjorde ju en massa exteriörfilmingar på den gatan, så man kan mycket väl säga att det var Albert och Herberts stall som brann upp, säger han.

Det sista i sitt slag

Det k-märkta före detta stallet, mitt på bakgården på Skolgatan 36, var det sista i sitt slag som fanns kvar i området där SVT:s succéserie utspelade sig.

– Det är synd. Gamla Haga finns ju inte längre - det var ju en fantastisk stadsdel när vi höll på, med alla original och gamla hus och kaféer. Sen revs mycket. Och det är ju trist om då en sista bit har försvunnit, säger han.

– Man kan ju säga att det sista av ”Albert och Herbert” har brunnit upp nu.

Serien spelades in i en studio, men 70- och 80-talets succéduo bodde i serien på Skolgatan 15 i Haga och exteriörscenerna är filmade kring Skolgatan – som i dag stod i lågor.

– Det är ju väldigt tråkigt att det försvinner fysiskt, men ”Albert och Herbert” finns ju kvar i folks medvetande – och på DVD, säger Bo Hermansson, som för tillfället befinner sig i London.

Brömssen chockad

Under lördagen kämpade 45 brandmän från sex stationer för att branden inte skulle spridas till de gamla landshövdingshusen från slutet av 1800-talet på gården. Göteborgsikonen Tomas von Brömssen, 72, som spelade Herbert i kultserien, hörde först om branden i Haga när han kontaktades av lokala tidningar.

– Det var ju lite chockartat. Det är tur att det gått bra för husen omkring, säger han om branden.

Han minns själv inte just skjulet från utomhusscenerna eftersom han spelat in det mesta av serien i en studio.

– Jag har kanske kört förbi det med häst och vagn och det har funnits i bakgrunden, men jag har tyvärr inget minne av det att fästa sorgen på, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snart är det mors dag - överraska mamma med ett vackert blombud här.

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Tomas von Brömssen

ÄMNEN I ARTIKELN

Tomas von Brömssen

Göteborg