Därför nobbar Stefan Löfven Prideparaden

Statsminister Stefan Löfven kommer inte gå i Prideparaden.

Trots att Fredrik Reinfeldt, dåvarande statsminister, gjorde det förra året.

– Han är bortrest, säger Victor Harju, pressekreterare på regeringskansliet.

Rekordfå partiledare ska gå i årets Prideparad – bara tre av dem har tackat ja.

Varken Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor, Annie Lööf, Jan Björklund, Jimmie Åkesson eller Stefan Löfven ska gå.

– Ställer partiledarna upp är det en markering från partiernas sida att partierna tycker att det är viktigt, säger Sandra Ehne, ordförande för Pride.

Är inte i staden

Förra året gick Fredrik Reinfeldt som första statminister någonsin i tåget, men trots det kommer inte Stefan Löfven att dyka upp.

– Han har gått flera gånger tidigare, och skulle absolut göra det igen, men i år är han inte i Stockholm så han kommer inte att gå, säger Victor Harju, pressekreterare hos regeringskansliet.

Var statsministern befinner sig eller vad han gör kan Victor Harju inte svara på.

– Det är klart att man blir besviken att han inte ska gå i Prideparaden, men jag har också förståelse för det. Han har mycket att göra, säger Mia Sundelin, vice förbundsordförande för HBT-socialdemokrater Sverige.

”Titlar är inte viktigast”

Det är endast Miljöpartiets Gustav Fridolin och Åsa Romson och Moderaternas Anna Kinberg Batra som prioriterar årets parad.

Dessutom planerar hälften av alla 24 ministrar i regeringen att gå.

– Det viktiga är att vi är så många som möjligt från olika aktörer och partier som möjligt. Vi vill att alla som brinner för hbtq-frågor ska vara med och titlar är viktigt, men inte viktigast, säger Sandra Ehne.

SD har egen parad

Precis som förra året är Sverigedemokraterna inte välkommen på festivalen.

– Ingen form av diskriminering, främlingsfientlighet och rasistisk verksamhet är välkommen. Om Sverigedemokraterna fanns här skulle många inte känna sig trygga på sin egen plats.

Däremot har SD-profilen Jan Sjunnesson, som tidigare varit chefredaktör för SD:s tidning Samtiden, anordnat ett eget ”Pridetåg” mellan Stockholmsförorterna Tensta och Husby.

Men det tåget tar RFSL avstånd från, skriver de på sin Facebooksida. Enligt dem använder sig Jan Sjunnesson av hbtq-personers rättigheter för att göra rasistiska poänger.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN