SMHI: Juli varmare än normalt

”Det har inte varit så kallt som man kanske upplevt det”, säger SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson.
”Det har inte varit så kallt som man kanske upplevt det”, säger SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson.

SMHI kommer med – för många kanske oväntade – uppgifter.

Juli har varit varmare än normalt.

– Det har inte varit så kallt som man kanske upplevt det som, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Du kanske har svårt att tro det, men juli har hittills varit varmare än normalt i stora delar av landet. Det visar SMHI:s statistik över dygnsmedeltemperaturen mellan 1 och 17 juli.

– Götaland och delar av Svealand har haft ett temperatur på en eller två grader över normalt, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Vad beror det på?

– Det är de riktigt varma dagarna i början av månaden som drar upp siffran. Det har inte varit så kallt som man kanske upplevt det som. Men det finns en avsaknad av högsommarvärmen som man nog tycker brukar höra sommaren till.

Har vi orimliga förväntningar på sommarvädret?

– Nja, det vet jag inte om en har. Men många längtar efter ett stabilt högtryck, som brukar förekomma, så att det blir varmare och riktig högsommarvärme. Det är en hel del av sommaren kvar. Vi får se vad augusti har att erbjuda, förlora inte hoppet, säger Lovisa Andersson.

”Ser inget högtryck”

De kommande tio dagarna ser inte ut att göra den som trånar efter höga temperaturer och sol nöjd.

– Högsommarvärmen lyser med sin frånvaro. Det lågtrycksbetonade vädret fortsätter. En får räkna med skurar och regn, inte varje dag men jag ser inget högtryck som växer och stabiliserar läget.

Allra mest kommer det enligt prognosen att regna norrut.

– Från mitten av nästa vecka blir det torrare väder i södra delen, men det blir inte helt uppehåll. Tyngdpunkten på nederbörd ligger i landets norra del, säger Lovisa Andersson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN