Barnbarnen stal showen

1 av 2

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Folket grattade kungen på födelsedagen.

Då stal barnbarnen showen.

Prinsessorna Estelle och Leonore spexade inför folksamlingen på Kungliga slottet.

Kung Carl XVI Gustafs födelsedag firades traditionsenligt på Valborgsmässoafton i Stockholm.

På slottets yttre borggård hyllades 69-åringen av hundratals tillresta besökare i Gamla stan.

Vid 11.45 gjorde sig kungen synlig för allmänheten när han klev ut från Västra valvet för att ta emot högvakten innan han återvände till slottet.

Småsessorna på plats

På borggården inleddes sedan ett pampigt nummer av Arméns musikkår som bland annat framförde Swedish House Mafias "Don't you worry child".

Runt 12.25 visade kungen upp sig på borggården igen - nu tillsammans med sin familj.

I år fanns båda småsessorna på plats. Trots att de var minst fick prinsessorna Estelle, 3, och Leonore, 1, stor uppmärksamhet.

Van vid uppståndelsen strålade Estelle och höll sin mormor, drottning Silvia, i handen.

Höggravida prinsessan Madeleine höll Leonore i sin famn och den lilla prinsessan fick både delar av kungafamiljen och besökarna att skratta när hon ivrigt försökte slita sig fri för att komma ner till backen. När sprattlandet inte fungerade klängde hon sig över till en annan födelsedagsdebutant – prins Carl Philips blivande hustru Sofia Hellqvist.

Men till sist tog tålamodet slut.

Gjorde succé

Leonore satte sig på backen vilket roade Estelle som snabbt kom fram till sin kusin. När Madeleine tvingades lämna bort den trotsiga prinsessan började Estelle spexa loss med publikfriande kroppsrörelser.

Även Sofia Hellqvist gjorde succé bland besökarna.

– Jag är ett stort fan av henne och den organisation, Project playground, hon var med om att starta. Hon är smart och driven. Ett väldigt bra tillskott till familjen, säger Linnea Ehrnst, 64, som firade kungen för femte gången.

Även Satu-Maria Munttinen, 46, från Helsingfors var betagen.

– Hon är varm, sympatisk och vacker. Jag tror att hon kommer göra succé. Carl Philip har gjort ett fantastiskt val, säger hon.

Hennes barn - Jussi-Matti, 6, och Lotta-Maria, 7, - gav kungen blommor.

– Jag fyller år på söndag men det kommer jag inte berätta. Jag säger nog bara grattis. Jag gillar kungen och hans familj. De är så fina men Victoria är min största favorit, säger Lotta-Maria.

ARTIKELN HANDLAR OM