Strider i makedonsk stad: ”Beväpnad grupp planerade terrorattacker”

Publicerad 2015-05-09

Kumanovo skakades av våldsamma strider där minst fem poliser dödades.

Specialpolis som sökte efter ”beväpnade terrorister” angreps med granater och automateld.

– Attacken har besvarats med befogade åtgärder, säger Ivo Kotevski, vid det makedonska inrikesministeriet.

Våldsamma eldstrider utbröt i gryningen i staden Kumanovo.

Polisen i Makedonien uppmanade under dagen invånarna i staden i landets norra delar att hålla sig inomhus. Myndigheterna hade då belägrat delar av staden sedan natten mot lördag efter att ha ”mottagit information om att en beväpnad grupp” som planerat terroristattacker skulle ha mobiliserat i ett område i staden, skriver AFP.

Ivo Kotevski, talesperson för inrikeministeriet, säger enligt flera nyhetsbyråer att polisen stött på hårt motstånd.

Krypskyttar och granater

De ska bland annat ha beskjutits av krypskyttar och automateld, samt ha attackerats av granater.

På bilder från staden under lördagen har det synts  hur pansarfordon patrullerar och invånare som förtvivlat sökt skydd.

Under lördagskvällen uppgav makedonska medier att insatsen pågått under stora delar av dagen och att tungt beväpnad polis sökt igenom alla byggnader i det belägrade området som enligt AFP bebos av främst albaner.

– Fältaktivitet pågår. Det är ett specifikt och avgränsat område med trånga gränder och många byggnader som ska genomsökas vilket innebär en ytterligare risk för polisen, säger Ivo Kotevski, enligt makedonska tidningar.

Myndigheterna uppgav först att fyra poliser har skadats svårt i striderna. Under kvällen uppger BBC att närmare 20 poliser sårats. Lokala medier rapporterar också obekräftad uppgifter om att flera civila ska ha dött i striderna. Sent på lördagen hölls en presskonferens där inrikesminster Gordana Jankulovska rapporterade att fem poliser har dött och att ytterligare 30 skadats.

Hon sa också att ”några ur den beväpnade grupperingen dött”. Men specificerade inte hur många.

Under dagen har det också förekommit uppgifter om civila dödsoffer. Något som inte kommenterades under presskonferensen, enligt Reuters.

USA beklagar ”dödsfall”

USA:s ambassad i Makedonien har under dagen skickat ut ett pressmeddelande med anledning av situationen i Kumanova, skriver AFP. I meddelandet sänder de sina kondoleanser till ”de familjer vars anhöriga har dött och skadats.

Ivo Kotevski säger att en beväpnad grupp tagit sig in i landet på illegal väg och att de har haft hjälp av invånare i Kumanovo ”som varit beredda att utföra terrordåd”, skriver AFP.

– Det fanns planer på attacker mot statliga institutioner från en grupp som tagit sig in i landet på illegal väg från en angränsande stat, säger Ivo Kotevski enligt Reuters.

Makedoniens president har också avbrutit ett besök i Moskva på grund av situationen i Kumanovo.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln