Marion, 21, tog DNP: ”Jag var helt säker på att jag skulle dö”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: PEO NILSSON
Marion Lindström 21 år höll på att mista livet av bantarpiller.

NYHETER

Marion Lindström, 21, kollapsade och kräktes blod efter att ha tagit det livsfarliga bantningspreparatet DNP.

Ett år senare har hon fortfarande ont i kroppen.

– Jag var helt säker på att jag skulle dö, säger hon.

I början av 2013 hade Marion Lindström, 21, nyligen kommit ur ett dåligt förhållande. Relationen hade gjort att hon börjat tröstäta och när den tog slut ville hon bli av med extrakilona som påminde om expojkvännen.

Drygt ett år senare, den 6 mars 2014, tog hon sitt första DNP-piller – trots varningarna på nätforumet där hon först hörde talas om preparatet.

– De skrev att man inte skulle ta det, att det är livsfarligt och att man kan bli steril. Men jag hörde bara att man skulle gå ned i vikt, så jag beställde hem det ändå, säger Marion.

Började svettas

DNP ökar ämnesomsättningen i kroppens celler och gör att kroppsvärmen stiger. Marion märkte snart att hon började svettas väldigt mycket, och när hon senare ökade dosen började de verkliga problemen.

– Jag skulle äta det i femton dagar, men jag klarade bara fem innan jag hamnade vid toalettstolen i en hel natt. De fem dagarna var fruktansvärda. Jag fick blöta ner ett badlakan som jag lade i frysen och lindade om mig innan jag gick och lade mig. Jag hade väldigt hög kroppstemperatur då.

Marion lovade sig själva att göra ett uppehåll i en månad, men bara ett par veckor senare tog hon pillren igen.

Kring midsommar föll hon ihop när hon var hon ute på stan med några kompisar.

Hon säger att hon hade druckit tre cider den kvällen och att den lilla mängden alkohol i kombination med DNP-tabletterna förmodligen räckte för att hon skulle kollapsa.

Hade lapp i väskan

– Jag kommer ihåg allting från den kvällen, men jag kunde inte göra någonting. Jag ville säga att jag hade en lapp i väskan där det stod vad jag hade tagit och att jag behövde hjälp, men det gick inte.

Hennes bror trodde att hon hade druckit för mycket och hjälpte henne hem.

– Efter den kollapsen bestämde jag mig: aldrig igen, det hade gått för långt. Jag var helt säker på att jag skulle dö, säger Marion.

Marion berättade sedan om DNP-pillren för vänner och familj.

– Min bror och min mamma visste att jag åt något som gjorde att jag gick ner i vikt, men de visste inte vad eller hur farligt det var. De var väldigt chockade när de fick reda på hur det låg till, de trodde ju bara att jag varit väldigt full.

En vecka senare kollapsade hon igen och började kräkas blod efter att ha druckit en liten mängd vodka blandad med energidryck.

– Jag visste inte om jag skulle våga dricka efter helgen innan. Men sen tänkte jag att jag var ren, att jag hade inte tagit någonting. Så jag hällde upp pyttelite vodka och resten energidryck, sedan kommer jag inte ihåg någonting.

”Händer inte i Sverige”

Morgonen efter hade hon svåra smärtor, särskilt kring revbenen, och blåmärken över hela kroppen.

– Efter det skaffade jag läkarhjälp. Antingen har jag brutit revbenen när jag ramlade ihop eller så har DNP frätt inifrån på revbenen eftersom det är så starkt. Blåmärkena kan jag ha fått för att jag ramlat, men troligast är att det var någon sorts allergisk reaktion orsakad av alkoholen och pillren.

Marion säger att hon fortfarande har ont i revbenen, men att hon i övrigt mår bra och regelbundet träffar en kurator.

Efter att i april ha läst om en ung kvinna i Storbritannien som dog efter att ha tagit DNP kände hon att det var dags att berätta om sina erfarenheter av preparatet.

– Jag tror att många som läste om henne tänkte att det inte händer här i Sverige. Jag vill inte att andra ska behöva vara med om det jag var med om. Och framför allt vill jag inte att andra ska skada sina nära på det sättet som jag känner att jag gjorde.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN