Knivhuggen presidentkandidat akutopererad

avTT

Foto: Antonio Scorza/AP/TT
Den brasilianske presidentkandidaten Jair Bolsonaro ögonblick innan han knivhöggs under ett valmöte i Juiz de Fora den 6 september.

Den brasilianske presidentkandidaten Jair Bolsonaro, som vårdats på sjukhus sedan han knivhöggs i förra veckan, har genomgått en akut bukoperation. Ingreppet var framgångsrikt, uppger de läkare som vårdar honom.

Det var när Bolsonaro bars fram av en folkhop på en gata i staden Juiz de Fora, norr om Rio de Janeiro, som en man attackerade honom med kniv. Enligt läkarna var han nära att dö av sina skador och har intensivvårdats.

Den högerpopulistiske politikern leder i opinionsmätningarna inför den första omgången i Brasiliens presidentval, sedan den tidigare favoriten, den socialdemokratiske ex-presidenten Lula da Silvas kandidatur stoppats på grund av att han avtjänar ett fängelsestraff för korruption.

Bolsonaros löften om hårda tag lockar väljare i ett Brasilien där våldsbrottsligheten ökat. Men han är djupt kontroversiell på grund av hatiska uttalanden om homosexuella, kvinnor och mörkhyade, och för att öppet ha hyllat den militärdiktatur som rådde i landet fram till 1985.

ARTIKELN HANDLAR OM