Grannarna om sorgen: ”Har sett barnen leka många gånger”

avCecilia Vaccari

Solen och värmen kom tillbaka till Göteborg på söndagen, men samtidigt vaknade Frölunda till nyheten om att en man gripits misstänkt för att ha mördat sin familj.

Några boende i området har under dagen lämnat blommor vid familjens trädgård.

– Mannen var jättetrevlig, han brukade alltid hälsa. Jag såg frun i fredags och då verkade allt bra, säger grannen Madeleine Bladh.

Ut från porten som leder till den avspärrade lägenheten kommer Madeleine Bladh, hennes man och mamma. Familjen har bott i grannlägenheten i tolv år. De lägger blommor vid sina mördade grannars trädgård.

– Det är alldeles för nära och alldeles för fruktansvärt, säger Madeleine Bladh.

Kevin Walldén, en annan granne, säger:

– Det första jag tänkte när jag läste vad som hänt var: ”Undrar var det var?” När jag hörde att det var här så blev jag helt chockad.

Han bor på andra sidan Frölunda torg. Vännen Oscar Lundqvist bor däremot på samma gård där de misstänkta morden inträffat. När Kevin hörde om vad som hänt gick han till Ica och köpte ett par rosor. Killarna lägger varsin ros under polisens avspärrningar.

– Vi vill visa medlidande eftersom vi sörjer familjen. Vi har sett barnen leka här på gården många gånger, säger Kevin och pekar mot den tomma lekplatsen.

1 av 2 | Foto: Oscar Magnusson
Oscar Lundqvist bor på samma gård som kvinnan och barnen som blev mördade, här med vännen Kevin Walldén: ”Jag blev helt chockad”, säger den senare.

– Man går ju här varje dag. Min uppfattning är att det var en trevlig familj. Sådana här saker brukar inte ske i Frölunda, säger Oscar Lundqvist.

Ett ungt par kommer fram till platsen. De tittar på avspärrningarna.

– Vi såg vad som hänt på nyheterna nyss. Det är hemskt, man är chockad att det händer så nära en, säger Jakob Lind.

Paret bor bara 20 meter från den avspärrade brottsplatsen. De beskriver området som lugnt.

– Det brukar inte hända nåt här. Det är omtumlande. Helt sjukt, säger Jakob.

Ann-Sofie Nilsson och Josefine Lindström är ute på sin sedvanliga promenad.

– Detta är fruktansvärt tragiskt, säger Ann-Sofie.

Josefine berättar att de läste nyheten på nätet. Hon tycker att det känns extra tungt, som förälder i området.

Foto: Oscar Magnusson

– Jag har två barn hemma så jag måste ju berätta vad som hänt för dem. Frölunda är ett stort men väldigt sammansvetsat område så allt som händer här berör väldigt mycket, säger Josefine Lindström.

– Jag flyttade hit 2012 och då var det väldigt lugnt, men jag tycker att det har ändrats de senaste åren.

– Det har bara varit fler och fler skottlossningar. Det har resulterat i flera mord och annat, säger Ann-Sofie.

Känner ni er otrygga?

– Både ja och nej. Jag har aldrig råkat ut för nåt, men min son är 13 år och när han är ute ringer jag hela tiden för att kolla hur det är. Man vet ju inte vad som kan hända runt omkring. Det är inte samma trygghet som förut, säger Ann-Sofie.

Några äldre damer sitter på en parkbänk i solen och ser på när polisens tekniker jobbar. Pia Margaretha Andersson undrar vad som hänt och Aftonbladet berättar.

– Jag såg bara att polisen var här. Det är en chock, man tror inte att det är sant, säger Pia Margaretha.

Foto: Oscar Magnusson
Pia Margaretha Andersson bor i området där en kvinna och två små barn mördades: ”Det är en chock, man tror inte att det är sant”

Även damen bredvid brister i gråt.

– Det är fruktansvärt, man har inte rätt att ta livet av barn, säger Pia Margaretha.

En kille i 25-årsåldern kommer fram.

– Jag bor här på gården. Utöver en massa skottlossningar så är det narkotikaförsäljning här i lägenheterna. Man känner sig inte trygg längre, säger killen som vill vara anonym.

Han har vuxit upp på gården. I dag är han arbetslös.

– Innan har det varit jättetryggt, men nu känns det inte alls så. Jag har bott här i 25 år och kan området utantill, känner nästan alla här. Det är så mycket psykisk ohälsa i området efter allt som hänt, man känner sig inte säker.

Varför tror du att det blivit så?

– Det är för lite trygghetstänkande. Man lägger pengar på annat i stan och glömmer bort oss här ute. Det är fler gäng än nånsin som bråkar om platser att få sälja knark på. Det är värst på andra sidan torget, där det har det varit mest skjutningar.

ARTIKELN HANDLAR OM