Vapenlobbyns KKK-attack mot barnprogrammet

NYHETER

För att stärka jämställdheten och mångfalden har barnprogrammet “Thomas och vännerna” inlett ett samarbete med FN.

Ett samarbete som får NRA att gå i taket.

– Det här är hemskt, säger talespersonen Dana Loesch och visar upp karaktärerna iklädda KKK-dräkter i vapenlobbyns tv-program.

Den amerikanska vapenlobbyn National rifle association, NRA, går nu till hård attack mot det populära barnprogrammet “Thomas och vännerna” som sänds i 161 olika länder.

1 av 2 | Foto: Jacquelyn Martin / TT / NTB Scanpix
NRA:s talesperson Dana Loesch.

För att öka mångfalden, att belysa att flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och rättigheter började programmet nyligen samarbeta med FN och introducerade två nya kvinnliga karaktärer, ”Rebecca” och ”Nia”.

Den brittiska skådespelerskan Yvonne Grundy, som föddes i Kenya, har spelat in rösten för ”Nia”, skriver Hollywood Reporter.

”Starkt jämställt budskap”

Under programmets nya säsong kommer figurerna också för första gången lämna den fiktiva staden ”Sodor” för att besöka Kina, Indien och Australien, skriver USA Today.

Förändringen ger ”ett starkt jämställt budskap till den unga publiken”, skriver Mattel, företaget som äger rättigheterna, i ett pressmeddelande.

Men det är en förändring som långt ifrån verkar uppskattas av NRA.

I tv-programmet ”Relentless” går lobbyns Dana Loesch ut med en bild på de animerade karaktärerna iklädda Ku Klux Klan-dräkter.

”Det här är hemskt”

I grafiken ser man hur tågfigurerna åker på brinnande räls och Dana Loesch säger:

– Det här är hemskt.

Hon fortsätter:

– Det är där det blir riktigt underligt för mig. Borde jag ha förstått att Thomas och hans tåg alltid varit vita? Eftersom de alla har grå ansikten, hur får du då in etnisk mångfald? Jag menar, de behövde måla vad jag antar att de trodde var något afrikanskt mönster på Nias motor.

Fördömer bilder som ”främjar hat”

Mattel har efter NRA-utspelet gått ut och fördömt Dana Loeschs kommentarer.

”Vi är inte förknippade med bilder som främjar hat och fördömer bilder av våra varumärken som används för att förmedla ett budskap som inte ligger i linje med företagets värderingar”, går det att läsa i ett uttalande, rapporterar CNN.

Har kallats världens galnaste människa

Det här är långt ifrån NRA hamnar i fokus.

Vicepresidenten Wayne LaPierre har kallats för ”den galnaste människan i världen” av den liberala tabloiden New York Daily News.

Rubriken prydde tidningens förstasida efter att han några timmar efter skolattacken i Sandy Hook 2013 sa att attentatet, som dödade 20 skolbarn, var mediernas, Hollywoods och våldsamma tv-spelens fel.

Konservativa New York Post ville inte vara sämre och skrev ”vapengalning”.

”Kritikerna är socialister”

Men det är inte bara medierna som reagerat kraftigt mot lobbyn.

Efter att 17 personer skjutits ihjäl på Marjory Stoneman Douglas i Parkland i fjol ställde sig eleven Emma Gonzales, 18, längst fram i ledet.

– Upplös. Demontera. Skapa ingen ny organisation under annat namn, sa hon då.

LaPierre låg lågt ett tag men gick efter en tid ut och kallade kritikerna för socialister.

– De hatar NRA. De hatar personlig frihet, sa han i ett tal på en politisk konferens för konservativa i februari.

Därför införs inte hårdare vapenlagar i USA 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM