200 sekunder

Bara ett avgjort förtalsmål efter MeToo

Av: 

Kristina Edblom

NYHETER

Hittills har bara en kvinna dömts för förtal efter MeToo – förtalsmålen mot Cissi Wallin och kvinnan som anklagade Ulf Malmros för våldtäkt avgörs senare i år.

Men flera män har dömts för sexuella ofredanden och våldtäkt.

När MeToo-rörelsen var som starkast kom dagligen starka vittnesmål om övergrepp och sexuella trakasserier. Hashtaggen fick snabbt spridning på sociala medier och i efterhand märktes en ökning av antalet anmälda sexualbrott under oktober, november och december 2017, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Det skulle kunna tolkas som en MeToo-effekt, sa utredaren Lars Lewenhagen till TT.

Förra året började MeToo även märkas i domstolarna. En kartläggning av SR:s Ekot visade att den världsomspännande rörelsen hade nämnts i minst 14 domar fram till oktober 2018. Sedan dess har ytterligare domar tillkommit.

  • I minst två fall handlar det om sexualbrott mot barn, männen kunde dömas sedan flickorna fattat mod att berätta om övergrepp.
  • I en skola hade klassen sett ett inslag om MeToo på ”Lilla Aktuellt” och diskuterat hur man säger nej och har rätt till sin kropp. Efter det hade en elev berättat för läraren om sexuella övergrepp. Mannen dömdes till fängelse.

Få förtalsmål

Men redan tidigt höjdes varnande fingrar för att de allvarligaste anklagelserna kunde vara förtal. För ett år sedan dömdes en kvinna till böter och skadestånd för förtal. Hon hade anklagat en namngiven man för en åtta år gammal våldtäkt på sin Facebook-sida.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, var en av dem som då trodde på fler förtalsmål i kölvattnet av MeToo.

– Jag hade gissat att åklagarmyndigheten skulle bedömt att det funnits ett allmänt intresse att ta upp fler fall, säger han.

  • Enligt Brå:s statistik anmäldes 559 fall av förtal på internet mot män över 18 år mellan oktober och december 2017.
  • Motsvarande siffror för 2016 och 2018 var 426 respektive 440 anmälningar.
Cissi Wallin hotas av åtal.

Det kan alltså stämma att fler män polisanmälde förtal under de mest intensiva MeToo-månaderna jämfört med 2016 och 2017.

Förtalsmål är speciella, grundregeln är att de inte leds av en åklagare utan att personen som upplever sig utsatt för förtal själv ska väcka åtal. Bara om åklagaren finner att det är ”särskilt påkallat ur allmän synpunkt” ska förtalsmål drivas som ett brottmål med åklagare och polis.

I vanliga fall handlar det i stället om tvistemål och domstolen kan utdöma skadestånd och i vissa fall kräva att den dömde publicerar en rättelse.

Hittills har inget skadeståndsmål kopplat till MeToo uppmärksammats. Men i fredags meddelade Martin Timell att han tänker stämma delar av TV4-ledningen för förtal.

Hård dom mot media

Rättegången mot kvinnan som anklagade Ulf Malmros för våldtäkt är planerad till juni. Förundersökningen mot Cissi Wallin är klar och har slutredovisats men försvaret har begärt komplettering.

– Jag räknar med att väcka åtal under våren och att det sätts ut till förhandling efter sommaren, säger åklagare Malin Arentoft.

Men Cissi Wallins försvarsadvokat Percy Bratt säger att de kommer att begära ytterligare kompletteringar.

– Vi menar att det inte finns grund för att väcka åtal, säger Percy Bratt.

Hårdast har domen varit över journalistiken. Pressens opinionsnämnd fällde en rad tidningar, däribland Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, för flera pressetiska övertramp i samband med publiceringar kopplade till MeToo.

Granskningsnämnden för radio och tv fällde SR, SVT och TV4 för flera inslag om Martin Timell.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publisert:

LÄS VIDARE

Här kliver Martin Timell in i rättssalen

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Metoo

Cissi Wallin

Mårten Schultz

Brå, Brottsförebyggande rådet

Förtal

Sexuella övergrepp