Cannabis

Lista: Här är cannabis tillåtet

Av: 

TT

I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet – bland dem inte minst Sverige. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt/TT

NYHETER

Farligt, harmlöst eller till och med hälsosamt? Det snackas allt mer om cannabis och i Danmark är det nu fritt fram att odla växten för medicinskt bruk. På andra håll i världen är cannabis helt legaliserat.

Här får du koll på vad lagen säger i olika länder.

I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet — bland dem Sverige. Den svenska narkotikalagen förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat, där cannabis ingår, och har sex månaders fängelse i straffskalan för användning.

• Uruguay däremot har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana.

• I USA är drogen förbjuden på federal nivå, men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. Delstaten Colorado blev den första i USA att avkriminalisera cannabisbruk 2014. Delstaterna Alaska, Kalifornien, Maine, Massachusetts, Michigan, Nevada, Oregon, Vermont och Washington samt huvudstaden Washington DC har sedan följt efter. Även New York-guvernören Andrew Cuomo vill att cannabis ska bli lagligt i hans delstat. De flesta andra delstater tillåter begränsad användning av medicinsk marijuana.

• Även Argentina har anslutit sig till trenden i USA att tillåta marijuana under vissa omständigheter. Och Colombia, Chile och Mexiko har alla infört liknande bestämmelser som Argentina, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapliga sammanhang.

• Cannabis för medicinskt bruk godkändes även i Thailand i slutet av december. Detta i en del av världen där narkotikabrott annars kan straffas med döden.

• I höstas blev Kanada det första stora landet i världen att legalisera cannabis. Den lagliga marknaden är väletablerad, sedan användning i medicinska sammanhang började tillåtas redan 2001.

• I höstas slog Sydafrikas författningsdomstol fast att eget bruk av cannabis i privata sammanhang är lagligt. Även Zimbabwe har legaliserat produktion av cannabis för medicinskt bruk.

• 2001 avkriminaliserade Portugal innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk. Det gällde såväl cannabis som andra droger.

• I Nederländerna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis utan risk för åtal. I somras gav Portugal grönt ljus för marijuanabruk i medicinskt syfte, efter att landets parlament röstat igenom ett förslag med stor majoritet.

• I december meddelade Luxemburgs regering att man planerar att legalisera cannabis. Det är dock oklart när de nya reglerna ska träda i kraft.

• Den 1 januari 2018 infördes en försöksordning med medicinsk cannabis i Danmark som gäller i fyra år. Det innebär att läkare får skriva ut medicinsk cannabis till patienter som inte blir hjälpta av annan behandling.

• I somras beslöt den brittiska regeringen att läkare ska få lov att skriva ut cannabis i medicinskt syfte. Inrikesminister Sajid Javid framhöll dock att det inte är ett steg mot en allmän avreglering av cannabis.

• 2016 tilläts cannabis för medicinskt bruk i Australien, i övrigt är marijuana olagligt.

• Nya Zeeland kommer att folkomrösta huruvida det ska bli lagligt att använda cannabis i landet. Omröstningen ska ske 2020.

Källor: UNODC, New York Times, Reuters, AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Europas första cannabisbolag noteras på aktiemarknaden

ÄMNEN I ARTIKELN

Cannabis

UNODC

USA