Danmark

Fängelse för mamma som tappade son på blod

Av: 

TT

Sjukhusvistelser och blodtransfusioner blev ett återkommande inslag i pojkens liv. Arkivbild.
Sjukhusvistelser och blodtransfusioner blev ett återkommande inslag i pojkens liv. Arkivbild.

NYHETER

Den danska kvinna som under flera år tappade sin son på blod döms till fyra års fängelse, för synnerligen grov misshandel.

Under en period på fem år tappade den i dag 36-åriga kvinnan sin son på blod. Enligt åtalet har det handalt om 500 milliliter blod i veckan. Samtidigt har sjukhusbesök varit en fast del av pojkens liv, eftersom läkarna trodde att blodbristen berodde på en sällsynt benmärgssjukdom. Sammanlagt har han fått 110 blodtransfusioner från det att han var elva månader tills det att han var sex år och mamman greps.

Kvinnan är utbildad sjuksköterska och blodet tappades genom en venkateter som pojken fått inopererad. Läkare har dock bedömt att pojken aldrig svävade i livsfara vilket bidragit till att mamman dömts enligt en mildare paragraf än vad åtalet säger.

Kvinnan har erkänt sig delvis skyldig. Hon erkänner att hon har tappat pojken på blod, men hävdar att det funnits medicinska skäl.

Genom sin advokat hänvisar hon till Münchhausen-syndrom by proxy, något som en rättpsykiatrisk undersökning också bekräftat, men hon anses ändå frisk nog för fängelse.

Pojken bor i dag hos sin pappa och uppges må bra. Han ligger efter i sin fysiska utveckling, men inte intellektuellt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Kvinna erkänner att hon tappade son på blod

ÄMNEN I ARTIKELN

Danmark

Münchausen by proxy (MBP)