Fängelse efter dödlig smitningsolycka i Orsa

Av:  TT

Flickan kördes på efter att hon stigit av bussen utanför Orsa. Mannen uppgav under förhöret i tingsrätten att han kan ha kört 100 km/h, enligt SVT. Arkivbild.
Flickan kördes på efter att hon stigit av bussen utanför Orsa. Mannen uppgav under förhöret i tingsrätten att han kan ha kört 100 km/h, enligt SVT. Arkivbild.

En 14-årig flicka omkom i slutet av november sedan hon körts på vid E45 strax söder om Orsa.

Nu döms en 49-årig man till fängelse i två år och sex månader för bland annat vållande till annans död.

En enig tingsrätt konstaterar att mannen genom ett "medvetet risktagande orsakat trafikolyckan som medförde flickans död". Förutom vållande till annans död, grovt brott, anser Mora tingsrätt att mannen gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik, smitning samt olovlig körning.

Mannen ska också betala ett skadestånd på 60 000 kronor vardera till flickans föräldrar och syskon.

14-åringen hade precis klivit av bussen, när hon kördes på av mannen som kom körande mot henne i hög hastighet – minst 100 kilometer i timmen i stället för den på olycksplatsen rådande hastighetsbegränsningen 60. Flickans kropp kastades i väg över 50 meter av kollisionen.

Men 49-åringen stannade inte för att ta reda på hur det gått och kalla på ambulans. I stället smet han från platsen och kunde gripas först två dygn senare.

Bilen hade körförbud på grund av dåliga bromsar. Flera förare längs sträckan har vittnat om att mannen kört om dem i hög hastighet och han har vid flera tillfällen genat i kurvor. Strax innan olyckan inträffade körde han om en lastbil, och flickan kördes på i mannens vänstra körfält.

Den tragiska händelsen har fått stor uppmärksamhet, inte minst då det framkommit att mannen sedan tidigare är dömd för flera fall av rattfylleri och olovlig körning. Det var heller inte första gången han smet från en olycksplats. Hans körkort återkallades för många år sedan.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN