Namnbytet på Google – församlingens namn blev: ”Havrefras”

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Borgsjö-Haverö församling i Ånge har dragit till sig uppmärksamhet för sitt ”nya namn”. De senaste dagarna har den hetat ”Havrefras församling” på Google Maps.

– Det finns ju ett stänk av vänlig humor i det här namnet, men de hade ju kunnat hitta på vad som helst, säger Erik Flodberg, kyrkoherde vid församlingen.

En googling av ”Borgsjö-Haverö församling” ledde en till ”Havrefras församling”. Det är inte första gången gator och områden i Ånge döpts om på Googles karttjänst.

I höstas namngavs ”Ånges vårdcentral” till ”Röda älgkebaben” och beskrevs som en strippklubb, vilket Sundsvalls tidning skrivit om.

Nu har läsare i området har hört av sig till tidningen efter att ha uppmärksammat ett nytt namn på kartan. Den här gången var det Borgsjö-Haverös församling som döpts om.

"Nu verkar någon ha hackat en Google-sida igen! Sist var det ju vårdcentralen som var drabbad, denna gången är det Borgsjö-Haverö Församling. Vid googling av just "Borgsjö-Haverö Församling" får man upp Havrefras Församling samt en bild på Haverö Kyrka” ska en läsare ha skrivit till tidningen.

1 av 2 | Foto: SKÄRMDUMP FACEBOOK.
En googling av ”Borgsjö-Haverö församling” leder en numera till ”Havrefras församling”.

”Handlar om datasäkerhet”

Erik Flodberg, kyrkoherde vid Borgsjö-Haverö församling, fick nys om ”namnbytet” när han scrollade runt på Facebook.

– Det är väl någon som hackat sig in för att skämta helt enkelt. Jag vet inte vad man ska säga, man blir upprörd över att det går att göra på det här sättet även om det var med glimten i ögat, säger han.

Flodberg anser att själva namnet i sig inte varit till besvär men menar att det finns ett principiellt problem med det.

– Det handlar ju om datasäkerhet. Även om man inte gjort något farligt så visar man ju att den här sökmotorn inte är säker. Nu var ju namnet var lite gulligt, men man blir ju orolig av att det går att hacka in sig och göra sånt här.

Församlingen är inte upprörd över namnbytet men Flodberg tycker att det hela är lite trist eftersom att de betalar för att synas på karttjänsten – med namnet de har.

– Det är ju ett skämt. Det finns ju ett stänk av vänlig humör i det här namnet, men de hade ju kunnat hitta på vad som helst, säger han.

Under onsdagen var församlingens riktiga namn tillbaka på karttjänsten.

Publicerad: