”Se rummets volym, inte bara dess yta”

NYHETER

Industridesign-studenterna på Mittuniversitetet i Sundsvall fick ett uppdrag: Skapa ett boende för studenter.

Tre studenter designade en compact living-lösning som hyllades på Stockholm Furniture Fair och snart kan finnas i butik.

Foto: Studenterna Sara Remnerth, 21, Anna Fossane, 25, och Anna Thorseaus, 26, trivs i sin smarta möbellösning. Sovrum, vardagsrum och arbetsrum – inbakat på fyra kvadratmeter.

Skrivbord, bokhylla, matbord, sittyta för tolv personer, förvaring, dubbelsäng, garderob och trappa. Allt på fyra kvadratmeter. Det är Sundsvalls-studenterna Sara Remnerth, Anna Fossane och Anna Thorseaus smarta möbellösning.

Hur kom ni på idén?

– Vi fokuserade på förvaring och att man ska få ett mervärde i sitt boende. Man ska kunna ha allting, även fast det är trångt. Vi kom på idén med etaget, att man inte skulle se rummet som en yta, utan som en volym. Utnyttja höjden, säger Sara Remnerth.

Varför är compact living rätt i tiden?

– Det råder bostadsbrist, speciellt i större städer. Och när man bor litet måste man anpassa möblerna till boytan. Då måste man ha speciella lösningar. Det handlar bara om att utnyttja utrymmet bättre. Dessutom är det väldigt miljövänligt att bo litet. Det är ett av de bästa sätten att spara energi, att bo litet i en stad. Och miljötänket ligger helt rätt i tiden.

Ni ställde ut er möbel på Stockholm Furniture Fair. Vad fick ni för reaktioner?

– Folk från hela världen var där. Alla var jättepositiva. Både av vårt tankesätt, men också över att det blev en så mysig möbellösning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning