Nya fettnudlar ska rädda matkrisen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sex miljoner som svälter i Nordkorea ska få hjälp av fettnudlarna

Foto: COLOURBOX

Sex miljoner människor riskerar att svälta i hjäl i en hungerkatastrof i Nordkorea. Nu hoppas forskarna rädda livet på många genom en ny sorts fett-nudlar.

Matkrisen i Nordkorea är den värsta på över tio år enligt BBC. Världslivsmedelsprogrammet larmar om att sex miljoner människor är i akut behov av hjälp, till följd av svåra översvämningar förra året.

Nu har forskare uppfunnit en ny typ av fettnudlar som gör att folk håller sig mätta längre – det hoppas de blir räddningen.

Fem gånger fetare

Enligt japanska medier innehåller de nya nudlarna dubbelt så mycket protein och fem gånger så mycket fett som vanliga nudlar gör.

Vanliga nudlar är gjorda på vete eller majs som gör att hungerskänslorna snabbt kommer tillbaka. De nya fettnudlarna gjorda på sojabönor håller kvar mättnadskänslan längre, vilket anses vara ett genombrott för matforskningen.

Letar eftr mat

De nya nudlarna ska snart finnas tillgängliga i hela Nordkorea. Och behovet är akut. De flesta hushåll har minskat sina matintag och många människor letar efter mat, enligt Världslivsmedelsprogrammet.

Om nudlarna kan lösa hela matkrisen i landet återstår att se. Vid hungerskrisen på 90-talet beräknas nära en miljon människor ha svultit ihjäl.

FN konstaterar idag att Nordkorea är beroende av utländskt livsmedelsbistånd. Men det kommunistiska landet gör det svårt för FN att bedöma hur allvarlig krisen är och möjligheten att komma med bistånd, enligt BBC.

Publicerad: