Faderskapsmålet knäckte hans liv

Publicerad:
Uppdaterad:

Felaktigt utpekad som pappa – sattes i fängelse när han inte betalade underhåll

Trots sina protester har Walter Andre Sharpe satts i fängelse fyra gånger och tvingats betala tusentals dollar i underhåll för ett för honom helt okänt barn.

Nu, när det avslöjats att han i sex år plågats av myndigheterna på grund av en förväxling, säger domaren:

– Han borde ha sagt ifrån.

År 2001 kom ett rekommenderat brev, adresserat till en Andre Sharpe, hem till Walter Andre Sharpe i Dauphin County, Pennsylvania, i USA. Walter skrev på och brevet visade sig vara en uppmaning om att han skulle betala underhåll för ett flickebarn som han påstods vara far till, skriver The Patriot News.

Walter ignorerade brevet eftersom han trodde det var ett misstag. Han kände vare sig till barnets mamma eller det påstådda barnet. Walter dök heller inte upp till ett möte med de sociala myndigheterna där barnets underhåll skulle slås fast.

Spiral

Där började en nedåtgående spiral som ledde honom rakt in i skilsmässa, arbetslöshet och slutligen fängelse – fyra gånger.

För en countydomare beslutade prompt att Walter skulle betala underhåll och det började med ett krav på 5730 dollar i upplupna räkningar. Walter betalade inte – varpå myndigheterna började dra in hans lön.

Först då tog Walter tag i problemen på allvar och gick till socialkontoret för att visa att de jagade fel man. Han identifierade sig och trodde därmed att hans problem var ur vägen.

Men icke. Allt blev bara värre.

Skrevs över

Av någon oförklarlig anledning skedde nämligen ytterligare en missuppfattning och Walters id-uppgifter skrevs in i registret, över den riktiga pappans uppgifter.

De närmaste sex åren fängslades Walter fyra gånger och har suttit totalt två år i fängelse för att han inte betalat underhåll för flickan. Gång på gång har han försökt få till ett faderskapstest, men att testa dna kostar pengar och det har samhället vägrat betala. Myndigheterna trodde hela tiden att Walter bara försökte smita ifrån sina faderliga plikter.

På något sätt hittade hans sorgliga historia fram till lokaltidningen The Patriot News, som började nysta. Det tog mindre än en timme för reportrarna att hitta rätt pappa, Andre Sharpe, som har flyttat till Philadelphia med sin dotter. Han har för övrigt också betalat underhåll för sin dotter fram tills för fyra år sedan då hon flyttade till honom.

Så var har pengarna tagit vägen?

Stämning

Sannolikt till flickans mormor, Jean Battle, som för tidningen erkänner att hon i alla år har tagit emot dubbla underhåll för flickan. En gång, för flera år sedan, lämnade hon ett meddelande i receptionen på Dauphin Countys socialkontor att de hade fel om Walter Andre Sharpe. Sedan har hon i sin tur ignorerat alla brev som kommit därifrån. Hon trodde, säger hon, att saken var utagerad.

Där står ärendet nu. Walter har fått hjälp av en advokat som nu planerar att stämma Dauphin County på vad man får förmoda blir ett betydande belopp. Hans äktenskap gick i kras efter alla turer, han fick sparken och sattes dessutom i fängelse.

Domare Richard A Lewis, samma domare som dömde Walter till att betala underhåll, har nu granskat fallet igen. Hans erkänner att fel har begåtts, men:

– Om Walter Sharpe hade ansträngt sig mer för att lösa problemen från början skulle situationen inte ha eskalerat - han borde sagt ifrån. Det faktum att han har satts i fängelse är ytterst tråkigt och olyckligt.

Publicerad: