Foto: NASA

Rymdsond gräver efter liv på Mars

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Lyckad landning för Phoenix – söker förutsättningar för liv vid planetens nordpol

Foto: NASA

Rymdsonden Phoenix landning i Mars polarområde sent på söndagen var framgångsrik, uppger Nasa.

Marslandaren Phoenix landade med hjälp av en fallskärm och därefter tändes raketmotorerna som bromsade de sista sju minuterna från 20 400 kilometer i timmen för att få en mjuk landning på de tre landningsställen.

Tv-bilder visade lyckliga företrädare för Nasaavdelningen som sköter projektet, Jet Propulsion Laboratory (JPL), som lyckönskade och kramade om varandra.

420 miljoner dollar

Phoenix har varit på väg sedan den 4 augusti.

Sonden, som har kostat 420 miljoner dollar, är utvecklad för att hjälpa forskarna att undersöka om förhållandena i planetens permafrostområden är så pass gynnsamma att liv i någon form kan existera där – och i förlängningen bli beboeliga för människor.

Den ska också söka efter rester av mikrobiellt liv som någon gång kan ha funnits.

På kommande bilder får markkontrollen se ett stenigt, arktiskt, rödoxiderat slättlandskap i dalen Vastitas Borealis nära planetens nordpol.

På platsen, som motsvarar nordvästra Kanada på jorden, råder nu marsiansk sommar. Solen lyser dygnet runt på en skär himmel.

Minus 73

Temperaturen pendlar mellan minus 73 och minus 33 grader.

Med en 2,4 meter lång robotarm kommer Phoenix ta is- och jordprover några decimeter ner i det betonghårda ytskiktet. Analysen sker i ett laboratorium ombord.

Forskarna letar efter livsnödvändiga kemikalier, främst kol- och vätemolekyler, och vill veta mer om vattnets historiska faser.

TT-AFP

Publicerad: