Psykologen: I sorg behöver man medkänsla

Att hitta Carolin Stenvalls kropp var nödvändigt – för hennes anhöriga.

– Det är först nu som sorgearbetet börjar, säger psykologen Lena Appelqvist, 61.

I 41 dagar levde de i ovisshet. Men nu vet Carolin Stenvalls mamma, pappa

och syster, samt pojkvännen Rickard Svensson, 30, det som de har fruktat hela den här tiden.

Hon kommer inte hem igen.

Kaos och chock

– Hela händelsen är en tragedi, men just att hon hittades gör att sorgeprocessen sätts igång på riktigt. Innan man vet helt säkert så är det kaos, chock och förtvivlan som åker runt i huvudet, säger Lena Appelqvist.

Hon arbetar på Privata Psykologakuten i Göteborg och möter dagligen människor i behov av hjälp. Något som Carolin Stenvalls anhöriga kommer att vara i akut behov av den närmaste tiden.

Behöver stöd

– Det absolut viktigaste nu är att familjen får stöd, och att de är tillsammans. Krama varandra, ge varandra kroppskontakt. De bör inte göra särskilt mycket de närmaste dagarna, utan bara börja bearbeta sorgen, säger hon.

Vad ska vänner och bekanta till Carolin göra?

– Finnas där. Lyssna. I sorg behöver man medkänsla. Många är rädda för att störa, och tror att de är i vägen, men så är det absolut inte. Det enda man kan göra är att visa att man tänker på dem.

Hur kan Carolins familj bearbeta sorgen?

– Det är tyvärr bara att acceptera att sorgen över Carolin kommer att finnas där hela deras liv. Men när man är mitt i sorgen tror man att man kommer att må exakt så dåligt hela tiden, att det inte finns någon ljusning, och så är det ju inte. De måste låta kropp och själ få läka ihop, hur lång tid det än tar.

Publisert: