Kändisarna – gissa vad de pluggat till

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Actionhjälten som är ingenjör och programledaren som är ekonom.

Jens Lapidus har nytta av juristkunskaperna när han skriver om undre världen, men kommer BWO-Martin Rolinski välja musiken framför ingejörsyrket?
Foto: Anna-Lena Ahlström, Privat, Lotte Fernvall, Gustav Mårtensson
Jens Lapidus har nytta av juristkunskaperna när han skriver om undre världen, men kommer BWO-Martin Rolinski välja musiken framför ingejörsyrket?

Många kändisar har en annan bakgrund än vad man först tror. Visste du att Dolph Lundgren en gång i tiden var en hejare på kemiteknik? Eller att BWO-Martin pluggar på KTH?

Som succéeförfattaren Jens Lapidus. Med boken Snabba cash gick han från att vara en vanlig advokat till att bli känd av hela svenska folket.

Inte bara jurist

Som de flesta vet vid det här laget har Jens Lapidus en heltidskarriär som advokat vid sidan av författandet. Idag arbetar han på en brottmålsbyrå och tidigare var han på en affärsbyrå. Men juridikstudierna vid Stockholms universitet är långt ifrån de enda.

– Innan jag började läsa juridik pluggade jag idéhistoria, medie-och kommunikationsvetenskap och nationalekonomi. Filosofi läste jag bredvid juridiken, säger Jens Lapidus.

Han har dessutom läst specialkurser i juridik i London.

Hur tänkte du när du valde utbildning?

– Jag var intresserad av språkhantering och problemlösning. Sen har jag alltid gillat de moraliska aspekterna av juridiken.

Den röda tråden som binder samman hans olika val beskriver han som intresset för språket, skrivande och argumentation. Skulle han börja om på nytt med att plugga skulle valet falla på nästan samma: juridik eller ekonomi.

Hur lyckas du kombinera heltidsarbete som jurist med författandet?

– Fram tills det att jag blev pappa var det inga problem. Om man tycker att något är riktigt kul ger man det tid, tror jag, menar Jens Lapidus.

Vilket råd skulle du ge till någon som ska välja utbildning nu?

– Om du är villrådig – tänk brett. Då hålls fler dörrar öppna och du kan vara friare i ditt yrkesval.

Publicerad: