Medelklassen är de nya Bingospelarna

NYHETER

"Onlinebingo växer överallt" berättar Gigi Levy, VD för ett stort spelföretag.

1 av 3 | Foto: Onlinebingo kan man spela när som helst. Och var som helst.

Bingo förknippades förut med arbetarkvarterens äldre kvinnor intryckta i rökiga sunkiga Bingohallar. Nuförtiden spelas Bingo bäst online, och medelklassen är de nya Bingospelarna.

En ny grupp spelare har utkristalliserats i Bingovärlden. Det är den välbergade medelklassen som hittat in i onlinebingovärlden. Fler och fler hittar in på sajterna och finner spänningen med det klassiska spelet.

Anonymiteten lockar

En sak som lockar med just online bingot är att man kan vara anonym. Nuförtiden tycker man om att spela, men vill kanske inte bli sedd. De nya medelklassspelarna uppskattar den spända förväntan spelet framkallar, men vill snarare koppla av i mjukkläder än socialisera i en Bingohall. De kan spela utan att känna press att de måste se ut eller uppföra sig på ett visst sätt. Alla de fördomar som finns runt om I samhället om ålder eller utseende behöver man heller inte bry sig inte om. Det uppskattas av medelklassen som ofta lever sina liv mitt i alla dessa krav om bantning, mode och stil.

Onlinebingo växer

Tack vare denna nya grupp spelare har onlinesektorn aldrig varit större. Och den växer.

– Onlinebingo växer överallt, berättar Vdn för spelgruppen 888, Gigi Levy, för telegraf.co.uk, men det är ett misstag att koppla onlinebingo till traditionell Bingo. Det är helt olika typer av spelare som söker sig till onlinebingo. Onlinebingospelaren är en ung kvinna från medelklassen med en inkomst över genomsnittet, som surfar mycket på internet. Till skillnade från den klassiska bingohallens besökare. Där handlar det om mörka hallar, rökning, äldra människor och gangsters.

Gigi Levy tror inte att online bingons uppgång kommer gå långsammare för att det ekonomiska klimatet i samhället ser ut att gå in i en svacka.

— På online bingo spenderar människor inte så stora pengar, men har en god chans att få lite extra klirr i kassan. Medelklassen är mer intresserad av den avkoppling Bingo ger, än att spela bort eller vinna stora pengar.

"Slipper bli hyschad av gamla damer"

Nickie Shute, en 38-årig trebarnsmamma berättar att förut brukade hon gå på Bingoklubb, men nu sitter hon hemma och spelar online istället. Hon uppskattar chatten som finns i anslutning till varje Bingo.

— På chatten finns samma möjligheter att skvallra och diskutera samhället som i en Bingohall. Men du sliper bli hyshad av gamla damer, du kan sitta I pyjamas och starta spelet när som helst på dygnet, säger hon.

Även medelklassmannen James Price uppskattar onlinebingo:

— Jag gillar att vinna pengar, säger han, men det är bättre att sitta hemma än i ett kvalmigt rum fyllt med 400 äldre kvinnor.

Trenden märks även i Sverige

Även på aftonbladet.se/bingo uppskattar spelarna chatten. Vi pratade med 35-åriga tvåbarnsmamman Elina, som berättar att alla gamla fördomar försvinner i och med att man inte ser varandra när man spelar online. Och hon har hittat en av sina bästa vänner genom Bingochatten. De både chattar och skriver mail till varandra och Elina känner att hon kan berätta om sina värsta problem och största lycka – trots en ålderskillnad på 30 år!

— På aftonbladet.se/bingos Bingochatter har jag träffat massor med vänner. Vi är kanske 30 stycken som alltid spelar, och vi känner varandra bra vid det här laget. Man vet vilka alla är. Om det kommer in någon ny på chatten marker vi det och frågar vem det är. Vi är lite som ett stort gäng kompisar, säger Elina. Online spelar gamla som unga, kvinnor och män, från alla delar av landet. Eftersom man inte vet hur de ser ut och så, så är vi vänner och spelar på lika villkor!

Kanske är det just denna frihet, kombinerat med att människor har mindre fritid och spenderar en större del av den framför datorn, som gör att medelklassen är de nya Bingospelarna!

Lina Thorén/MiniMedia