Ryska trupper kvar – trots påskriven vapenvila

NYHETER

Rysk general: De trupper som är kvar är fredsbevarande

GORI. Aftonbladets utsände rapporterade på söndagsmorgonen svensk tid att de ryska soldaterna står kvar, inga ansatser görs för att dra tillbaka trupperna, trots underskriven vapenvila.

På söndagen kom dock klart besked från den ryske presidenten Dmitrij Medvedev: I morgon kommer de ryska trupperna att dra sig tillbaka från Georgien till Sydossetien.

I helgen stod det klart att ryssarna inte hade börjat dra sig tillbaka.

– Det finns inga tecken på att de skulle vara på väg härifrån, säger Aftonbladets Mattias Carlsson, som på söndagen hade tagit sig till infarten till Gori.

Den ryske generalen Vjatjeslav Borisov gav en annan syn.

– Allt går enligt planen. Vi drar oss tillbaka. De trupper som är kvar är fredsbevarande trupper, sa han till Aftonbladets utsända på söndagsmorgonen.

Kritik

Reuters utsände rapporterar att färre ryska soldater har setts utanför Gori i dag, men enligt en georgisk befattningshavare har de bara omgrupperat.

Rysslands ovilja att snabbt dra tillbaka sina styrkor har kritiserats både från amerikanskt och franskt håll. Västländernas tolkning av det ingångna fredsavtalet är att såväl georgiska som ryska trupper omedelbart ska dra sig tillbaka till samma positioner de hade innan striderna bröt ut den sjunde augusti, men det kravet har åtminstone inte Ryssland uppfyllt, anser man.

I går varnade också den amerikanske presidenten George W Bush Ryssland för att man inte ska räkna med att kunna göra anspråk på de bägge utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien.

182 döda

På lördagen uppgav Georgiens hälsodepartement att 182 personer, varav 67 civila, har bekräftats döda i konflikten med Ryssland. 479 har skadats och av dem är 157 civila.

Enligt departementet gäller antalet döda och skadade enbart det av Georgien kontrollerade området.

Ryska myndigheter har uppgett att minst 2 000, de flesta ryssar, har dödats i Sydossetien, utbrytarrepubliken som varit i centrum för konflikten.

I dag, söndag, ankommer Tysklands förbundskansler Angela Merkel till Tblisi för fortsatta diskussioner för att lösa den nu elva dagar långa konflikten.