Värmen tillbaka!

NYHETER

Alla är överens – SMHI, norska och danska meteorologer och experten Wolfgang Röder

1 av 4 | Foto: De här kartorna från SMHI visar temperaturavvikelsen under de närmaste veckorna. Temperaturen väntas ligga en bra bit över normala värden. Grafik: PATRIK LINDVALL

MALMÖ. Har du semester kvar att ta ut?

Spara den till slutet av augusti.

Då blir det nämligen sommar igen.

Aftonbladet har tagit hjälp av SMHI, danska DMI, norska Storm och väderoraklet Wolfgang Röder för att få svar på när värmen kommer tillbaka.

Sommaren är kort, det mesta regnar bort.

Högtryck på väg

Det stämmer åtminstone för sommarmånaden augusti, enligt samstämmiga prognoser.

Men det finns ljus i tunneln för den som inte är mätt på sol och bad.

– Det kommer ett mindre högtryck i slutet av månaden och långtidsprognoserna antyder ett högtryck över norra Sverige första veckan i september, säger meteorolog Lars Elgeskog på SMHI.

I södra halvan av landet kan kvicksilvret nå 20–23 grader.

Sommarvärme

Längre norrut blir dagstemperaturen 17–18 grader, men det är samtidigt risk för nattfrost.

Även meteorolog Martin Grönnevet på norska vädercentret Storm ger i sin unika långtidsprognos goda chanser till sommarvärme i Sverige i början av september.

– Det är långt fram och lite osäkert, men det ser ut som vi mot slutet av fyraveckorsperioden går från mer nederbörd än normalt till mindre än normalt.

– Vi brukar skämta om att det vackra vädret kommer tillbaka när skolorna börjar. Och det verkar stämma i år, säger Lars Elgeskog.

Mer försiktig

Den tyske meteorologen Wolfgang Röder, känd för sina oftast träffsäkra långtidsprognoser, är mer försiktig.

– Det blir inga längre perioder med högtryck. Dessutom blir det kyligare och kyligare ju längre fram vi kommer.

Meteorologerna på danska DMI vill till skillnad från sina svenska och danska kollegor inte lämna en prognos för mer än de tio närmaste dygnen.

Den skiljer sig inte från de andra. Denna och nästa vecka får vi räkna med lågtrycksväder, ganska mycket regn, men ändå varmare än normalt för årstiden i framför allt norra och östra Sverige.

– Ett orosmoment är det kraftiga lågtryck som är på väg upp över Östersjön på lördag. Dess bana är osäker, men kommer det in över Sverige kan vi vänta stora regnmängder, i värsta fall upp till 50 millimeter i östra Svealand och Norrland, säger Lars Elgeskog.

Så här blir det:

?Dygnstemperaturen kommer i resten av augusti att ligga några grader över den normala.

??I månaden augusti innebär sådana siffror att det kan bli väldigt varmt på dagarna (över +20 grader), men samtidigt kyligare på nätterna (under +10 grader).

??Medeltemperaturen på dagen kan nu alltså bli mer än några grader högre än vanligt, och tvärtom på natten.

??Siffrorna kan också innebära att det blir några riktiga högsommardagar som drar upp dygnsmedeltemperaturen medan resterande dagar blir som vanligt.

Källa: SMHI