Slipp julstressen – käka snabbmat

Lätta och hälsosamma recept

Blanda upp pepparkakorna och julglöggen med lite fräscha grönsaker. Här är tre snabba och lätta recept för årets stressigaste vecka.

Foto: Coop
Den mustiga rotsaksgrytan är redo att serveras på cirka 30 minuter.

Vad ska ni äta till middag ikväll? Julstressen börjar göra sig påmind på allvar och kvällens middag känns som det sista den dyrbara tiden bör läggas på. Ta det lugnt, testa Coops snabba tips och få sista decemberveckan att gå ihop den också.

Grillade grönsaker

Mer tid för julklappsshoppingen får du, om du skippar trängseln i mataffären – plocka åt dig allt du behöver direkt på grönsaksavdelningen. Säsongens grönsaker passar bra; ta till en stor aubergine, en zucchini, lite paprika i olika färger och lök. Skiva i bitar och bred ut i en långpanna med olivolja, salt och peppar. Lägg på en frisk parmesan och citronskalsblandning och julens nyttigaste middag är klar. Ett välkommet avbrott bland alla bullar, kakor och fettstinn julmat.

Klassisk omelett

Ett annat härligt snabbt tips är en klassisk bondomelett. Vispa ihop grunden med ägg, mjölk, salt och peppar. Blanda i valfria grönsaker eller kött, strö över ost och stek på svag värme. Njut av det goda proteinrika ägget – en perfekt uppladdning inför jul.

Nyttig rotsaksgryta

Har du en halvtimme över kan du laga en härlig mustig rotsaktsgryta. Skiva upp rotfrukter, vitlök, purjolök och gul lök smaka av med doftand timjan och persilja. Grytan kan serveras rykande het med grivt bröd och en klick crème fraiche. Eller dela upp i matlådor för alla i familjen hela veckan. Rotsaksgrytan går utmärkt att värma i mikron.

Tre nyttiga tips på under en halvtimme. Ta vara på dig själv med nyttig mat och mer tid över för annat.

Coop

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul

Julmat

Stress