Vänsterhänt? Då ska du tjäna mer

avRobert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Studie: Vänsterhänta män tjänar fem procent mer än högerhänta. Men tvärtom för kvinnor...

Vänsterhänta pojkar har svårare att hänga med i skolan än högerhänta.

Men:

Vänsterhänta män tjänar i snitt 13 500 kronor mer om året.

Foto: colourbox.com
Vänsterhänt? Grattis – då tjänar du kanske mer än dina högerhänta kollegor.

Forskare på Bristol University och Imperial College London har följt 12 000 barn i åldrarna 11-14 år och kommit fram till att vänsterhänta barn har svårare att hänga med under sina första skolår.

Värre för kvinnor

Men senare i livet tar i alla fall pojkarna sin revansch. Enligt en annan studie, genomförd av forskare på University College i Dublin, tjänar nämligen vänsterhänta män i trettioårsåldern cirka fem procent mer i snitt än sina högerhänta kollegor.

18 000 personer i trettioårsåldern ingår i den senare studien, skriver Daily Mail.

För vänsterhänta kvinnor ser det dock sämre ut. De har både problem i skolan och tjänar mindre som vuxna. Enligt Dublin-studien skiljer det fyra procent i inkomst mellan vänsterhänta och högerhänta kvinnor.

– Det kan vara så att vänsterhänta barn har svårt att till en början anpassa sig till en högerhänt värld, men när de väl gör det presterar de bättre, skriver professor Carol Propper, en av forskarna bakom Bristol-studien.

Annorlunda hjärnor

Dr Kevin Danny, som arbetat med studien i Dublin, har en teori som bygger på att vänster- och högerhäntas hjärnor ser annorlunda ut. Det tycks som att corpus callosum, sektionen som förbinder den vänstra och högra hjärnhalvan, är större hos vänsterhänta och skulle därför kanske kunna ge bättre kommunikation mellan hjärnhalvorna.

Han tillägger dock:

– Det är en lång väg att gå att bevisa sambandet mellan hjärnans struktur och hur man lyckas på arbetsmarknaden.

Fotnot: Cirka tio procent är vänsterhänta.

Publicerad: