I helgen dör åtta i trafiken

NYHETER

Dåligt väder väntas – Vägverket laddar för snökaos i södra Sverige

Foto: patrick persson/arkiv
SMHI varnar för snöstorm i påskhelgen, som är en av de värsta trafikhelgerna.

En av årets största dödshelger i trafiken är snart här.

I genomsnitt har åtta personer dött varje påskhelg enligt statistik från Vägverket.

– De flesta dödsfallen sker natten mellan långfredagen och påskafton. Nästan alltid är alkohol inblandad, säger trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Påskhelgen är statistiskt sett en av årets värsta trafikhelger, sett både i antal dödade och skadade i trafiken. I fjol dog nio personer i olyckor. Genomsnittet i statsitiken sedan 1995 är åtta dödsfall per år.

– Det är en svart trafikhelg. Ibland sker det mycket olyckor helt enkelt på grund av den ökade trafikbelastningen och ibland även på grund av dåligt väder. Men de flesta dödsolyckorna sker dock i samband med att folk kör berusade, säger Claes Tingvall.

Snöoväder på väg

Flest fatala olyckor brukar ske natten mellan långfredag och påskafton. Men även skärtorsdagen och påskdagen sker många olyckor i samband med att folk reser till och från semesterorterna, framförallt i fjällen.

Inför påskhelgen varnar SMHI för att ett snöoväder drar in över södra Sverige i morgon.

– Vi kan vänta oss en hel del snöfall i södra Halland, Skåne, Blekinge och södra Småland, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI.

Snöandet börjar redan natten mellan torsdagen och fredagen och förväntas hålla på ända till påskafton. Mellan en och två decimeter snö kommer att falla enligt prognosen, och dessutom ska det blåsa friska till hårda vindar.

– Utmed hela ostkusten ända upp till Umeå finns det också risk för att snöbyar driver in från ost.

Temperaturen under påskhelgen i södra Sverige kommer att variera ordentligt mellan dag och natt, från några plusgrader dagtid till några minusgrader när mörkret faller.

Trafikproblem

Snöandet i samband med hård blåst kan ställa till stora problem för trafiken. Vägverket har höjt sin beredskap inför helgen och följer noga väderprognoserna, berättar Vägverkets pressekreterare Thomas Andersson.

– Vi har haft kontakt med våra regionkontor i Skåne, i Västsverige och sydöstra Sverige och får löpande information. Vi har beredskap för att komma igång snabbt med snöröjningen och precis som vanligt kommer vi att försöka hålla åtminstone de största vägarna farbara.

I samband med att det blåser kan det snabbt bildas drivor med snö på vägarna. Thomas Andersson rekommenderar alla trafikanter att ta det försiktigt.

– Är det mycket snödrivor på vägen ska man definitivt passa sig. Man ska inte försöka köra rakt igenom drivorna för har man otur kan det lyfta hela bilen. Det är många som gjort det misstaget.

Att det blir dåligt väder är dock inte bara negativt för trafiken.

– När det är riktigt dåligt väder sker det visserligen många olyckor, men färre dödsolyckor, säger Claes Tingvall. Trafikanterna tvingas köra långsammare och en del ställer till och med in bilresan om vädret är för dåligt. Plus att vi slipper tvåhjulingarna på vägarna. Påskhelgen är ju annars den helg då många tar ut sina motorcyklar för första gången på året och det brukar alltid sluta med ett par dödsolyckor.