Var tredje dansk tror på spöken

avTobias Österberg

Nästan en tredjedel av de vuxna danskarna tror på övernaturliga fenomen, enligt en ny undersökning. Troligen kan läget vara likartat i Sverige, säger filosofiprofessorn Sven Ove Hansson, som är bekymrad.

– Det finns många obehagliga geschäft i den där branschen, säger han och nämner personer som mot rundhänt betalning påstår sig kunna bota svårt sjuka, förmedla kontakt mellan sörjande och deras döda anhöriga, eller leverera tillrättalagda spådomar.

Hansson, professor vid KTH i Stockholm, är aktiv inom föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som tagit till sin uppgift att främja tron på vetenskap och bekämpa skrock och hokus pokus.

Enligt den danska opinionsundersökningen, publicerad i Berlingske Tidende, tror var tredje dansk att spöken och andar finns runt omkring oss. Lika många tror på horoskop och på att klärvoajanta personer kan läsa tankar eller kontakta avlidna.

Spökutdrivning

Enligt tidningen finns det också tecken på att tron på den här sortens fenomen ökar. Syddansk universitet bedömer att omkring 20 procent av den danska befolkningen har varit på någon typ av alternativ behandling det senaste året. Och Paranormalt Institut, som sysslar med spökutdrivning, har under årets första månader haft 87 uppdrag mot 200 under hela förra året.

Några lika heltäckande uppgifter från Sverige tycks inte finnas. Men 2006 presenterade föreningen Vetenskap&Allmänhet en rapport som visar att 23 procent av svenskarna betraktar astrologi som vetenskap.

Upp och ner

Sven Ove Hansson vågar inte ha någon uppfattning i frågan om tron på det övernaturliga är på frammarsch i Sverige eller inte.

– Det är svårt att mäta på något enkelt sätt, säger han.

Generellt gäller, att tron på den här typen av företeelser växer i tider när tron på den traditionella religionen försvagas. Dessutom går aktierna upp och ner för olika sorters fenomen.

– Tron på ufon och forntida astronauter tror jag till exempel har minskat, medan spiritismen verkar öka just nu, säger Hansson.

För drygt ett år sedan efterlyste VoF personer som anser sig ha paranormala krafter av något slag för att vetenskapligt objektivt kunna testa deras påstådda förmåga. Ingen har hittills hört av sig och ställt upp.