Två barn oskadda i rasmassorna

Av: Karin Holmberg, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Över 80 personer döda

Foto: AP

Räddningsarbetare hittade på lördagen två barn oskaddda i rasmassorna efter den kollapsade skolan i Haiti, skriver CNN.

Dödstalet steg tidigare på lördagen till 82 efter att räddningsarbetarna hittat 20 elever och deras lärare döda i ett klassrum.

Foto: AP

De oskadda barnen har nu återförenats med sina familjer.

Det var på fredagen som en skola i slumkvarter i utkanten av Haitis huvudstad Port-au-Prince rasade samman.

Den tre våningar höga La Promesse-skolan i förstaden Petion-ville rasade medan lektionerna pågick. Några väggar föll ned över intilliggande hus och krossade dem också.

Omkring 700 elever i åldrarna tre till 20 år gick i den av kyrkan drivna skolan. Hur många elever som fanns i skolan när den rasade är dock oklart.

Över 80 döda

Dödstalet steg på lördagen efter att räddningsarbetarna lokaliserat ett klassrum med 20 elever och deras lärare, alla hade omkommit i raset. Totalt har nu 82 personer hittats döda.

Minst 124 personer rapporterades skadade.

Enligt Haitis nyhetsbyrå, Haitian press Network, kan 100-200 barn fortfarande vara kvar i rasmassorna.

– I går kväll var vi säkra på att det fortfarande fanns sju barn vid liv. Vi fick tag på ett av dem men vi har tappat alla tecken på att de övriga sex skulle vara vid liv. En del säger att de kanske sover. Andra tror att de har omkommit, sade president René Préval som besökte katastrofplatsen tidigt på morgonen.

Han berättade att räddningspersonal stack ner vatten och kex till barn som var kvar under rasmassorna.

Fastklämda

En pojke hade båda benen fastklämda. Han bönade och bad räddningsarbetarna ”snälla kapa av mina ben”, berättade en brandman för Reuters.

Gråtande och skrikande föräldrar letade desperat efter sina barn bland betongblocken, där många barnkroppar låg fastklämda. Vägarna runt skolan var så fullpackade med människor som kom för att leta efter sina barn att en del av räddningspersonalen måste flygas in med helikopter.

FN-manskap

Den fattiga karibiska republiken saknar i stort sett modern räddningsutrustning. Haiti brottas dessutom just nu med följderna av den förödelse som fyra svåra tropiska oväder i snabb följd åstadkommit i år. Mer än 800 människor omkom och 60 procent av skörden förstördes.

Det har inte getts någon förklaring till varför skolbyggnaden rasade.

– Det är som en jordbävning, sade den brasilianske generalmajoren Carlos dos Santos Ruz, som är befälhavare för FN-styrkan i Haiti, medan hans soldater och ingenjörer slet för att flytta undan tunga betongblock och hjälpte till att hålla undan den stora folkskaran som bevittnade räddningsarbetet.

Publicerad: