"Oerhört smärtsamt att möta gärningsmannen"

I dag ställs Englas mamma öga mot öga med Anders Eklund som mördade hennes dotter.

– Det är en oerhörd smärtsam process, säger Björn Lagerbäck.

Att möta gärningsmannen efter att antingen man själv eller,som i fallet med Engla, någon närstående råkat ut för ett brott är en otroligt jobbig situation.

Björn Lagerbäck är legitimerad psykolog som var med och startade upp brottsofferjouren i Malmö och som fortfarande är aktiv i föreningen. Han har träffat många brottsdrabbade och han vet vad det betyder att göra en konfrontation.

Oerhört smärtsamt

– Det är ett bra och ett oerhört viktigt steg för läkeprocessen. Men det är också oerhört smärtsamt. Man behöver få så mycket klarlagt som möjligt för att kunna bearbeta vad som hänt, säger han.

Den smärtan verkar ha drabbat Englas mamma Carina Höglund som grät när rättegången inleddes i dag.

– Man måste gå på djupet. Man måste gå denna golgatavandring av smärta för att bearbeta det som hänt. Tiden läker inte alla sår. Smärthantering läker sår, säger Björn Lagerbäck.

Alla detaljer

Konfrontationer med gärningsmannen är alltid känsligt. Det är mycket som står på spel och som den drabbade måste man vara förberedd på vad det innebär. Det kan komma fram detaljer som man inte är beredd på att höra, detaljer som väcker starka känslor.

– Det är speciellt hemskt när det handlar om ett barn. Får man då veta från gärningsmannen hur barnet skrek på hjälp eller precis hur barnet försökte fly, så kan det vara oerhört jobbigt att höra, säger Lagerbäck.

"Ångern måste vara äkta"

Under måndagens rättegång bad Anders Eklund om förlåtelse för det han gjort till de anhöriga. När en gärningsman gör det och visar ånger är det viktigt att det är äkta.

– Det är inte bara orden som betyder något, det är hela kroppsspråket, sättet som gärningsmannen visar ånger. Om det uppfattas som falskt och oäkta så ses det som ytterligare en skymf, säger Lagerbäck.

Aggressiva känslor

Mötet med den person som skadat någon nära väcker naturligtvis inte bara sorg och smärta.

– Att träffa gärningsmannen för första gången kan väcka aggresiva känslor. Det är viktigt att man tillåter de aggressiva känslorna att komma fram. Men man får inte fastna i den aggressiviteten, menar Björn Lagerbäck.

Det gäller att ta sig vidare och försöka leva sitt eget liv. Det finns annars en risk att man fastnar i sina aggressiva känslor mot gärningsmannen att man aldrig kommer tillbaka till sina egna. Det är ett val man måste göra själv enligt Björn Lagerbäck.

Ditt eget val

– Jag brukar säga till mina klienter: "när du blir drabbat av ett brott har du inget val. Det valet gör gärningsmannen. Men det är du som väljer om du ska låta gärningsmannen påverka ditt fortsatta liv."

Publisert: