”HJÄLP, VI STÖRTAR”

avJoakim Fransson

NYHETER

Två smällar – sen rasade karusellen

Foto: Foto: TIM JOHANSSON
Klockan 18.37 – katastrof 36 passagerare kastas ner mot asfalten när karusellen Rainbow kollapsade. När olyckan sker är mellan 25 000–30 000 besökare i nöjesparken, men många väljer att gå hem. ”Det känns inte roligt att vara kvar”, säger en av dem.

GÖTEBORG. Två snabba smällar.

Sedan kollapsar en av Lisebergs äldsta åkattraktioner.

Nöjesparken förvandlas på en sekund från idyll till katastrofzon.

– Människor omkring oss skrek och när vi tittade ner låg folk alldeles blodiga på marken, säger Markus Borggren, 13, som själv lyckades klamra sig fast i olyckskarusellen Rainbow.

Det var strax efter halv sex som Rainbow plötsligt gav vika, tippade över och kastade ur flera av sina 36 passagerare. Scenerna som följde var kaosartade.

– Min kompis kom flygande över mig och föll ned i asfalten, säger Teddy Andersson, 13.

Totalt skadades 19 personer, varav tre svårt.

Panik utbröt

Olyckan och det snabbt spridda ryktet om den skapade för en kort stund panik och hundratals sökte sig mot utgångarna när ambulanssirener ljöd från alla håll.

Samtidigt stängdes den stora entrén tillfälligt i avvaktan på besked om parken skulle evakueras eller inte.

– Min kompis är därinne, jag måste in. Hon kan vara skadad, ropade en ung flicka i träningsoverall förtvivlat till entrépersonalen.

Flera av de oroliga utanför kommunicerade med vänner inne i parken via mobiltelefon för att försöka få reda på varför 20 ambulanser stannat utanför den södra entrén.

Besökare gick hem

Andra åkte obekymrat vidare i karuseller och bergbanor ovetandes om vad som precis hänt.

– Stänger vi parken blir det upplopp, säger en anställd som vill vara anonym.

Många valde dock att lämna parken när ryktet om olyckan spreds.

– Det känns inte roligt att vara kvar här nu även om vi köpt åkband som gäller hela kvällen, säger en pappa till sina två barn när de passerar grindarna.

Utöver den stora tillströmningen av turister till Göteborg och Liseberg i juli hålls även världens största fotbollsturnering, Gothia Cup, denna vecka. Tiotusentals fotbollsspelare lockas kvällstid till Liseberg med gratis inträde och ett jättelikt disco.