Nyheter

Anders Eklund dömd för mord

Av: 

Susanna Vidlund

Erik Wiman

NYHETER

Ska avtjäna ett livstids fängelsestraff

FALUN Anders Eklund dömdes i dag för mord och grov våldtäkt på Engla Höglund och Pernilla Hellgren.

Han kommer att avtjäna ett livstids fängelsestraff för de två brutala sexmorden.

Anders Eklund.
Anders Eklund.

– Brotten är av sådan art att de enskilt genererar livstidsstraff. De rättspsykiatriska undersökningarna har visat att Eklund inte är psykiskt störd, säger rättens ordförande lagman Anders Eklycke till aftonbladet.se.

Den femte april i år mördades tioåriga Engla Höglund utanför samhället Stjärnsund i Dalarna. I dag, 185 dagar senare, dömdes Anders Eklund, 42, till livstids fängelse för mordet. Han döms också för mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000.

Han döms också för försök till våldtäkt mot en kvinna i Sandviken samt för barnpornografibrott.

Skadestånden

Englas mamma, styvpappa och storasyster hade begärt skadestånd på 200 000 kronor var för psykiskt lidande. Praxis är 50 000 kronor och tingsrätten ansåg att 75 000 kronor var en rimlig summa.

Anders Eklund ska totalt betala 210 360 kronor jämte ränta i skadestånd till Englas mamma Carina Höglund. Då ingår även ersättning för utebliven inkomst. Pernilla Hellgrens mamma Monica Hellgren får 139 299 kronor. Totalt åläggs Eklund betala 860 000 kronor till målsägandena.

Fysiskt underlägsna

Tingsrätten konstaterar i domskälen att Eklund har erkänt gärningarna och att erkännandena stöds av utredningen.

Falu tingsrätt anser precis som åklagarna att båda morden var för sig förtjänar livstids fängelse:

”I båda fallen har morden föregåtts av grova sexuella övergrepp och dödandet har uppenbarligen varit ett led i Anders Eklunds strävanden att undgå ansvar för dessa övergrepp. Offren har i båda fallen varit fysiskt underlägsna och i praktiken helt försvarslösa personer, i det ena fallet ett barn”, står det att läsa i domen.

DNA-bevis

Eklund erkände de båda sexmorden den 13 april i år sedan han konfronterats med DNA-bevis som binder honom vid Pernilla-mordet. Därefter har han gång på gång kallats Sveriges mest hatade man. När domen föll på tisdagen är det två av de mest uppmärksammade rättsfallen i svensk historia som har nått sin slutpunkt.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter