Nyheter

Häng inte läpp, för nu kommer sommarvärmen

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

SMHI:s sköna besked: + 22 i veckan

släpp sargen – gå ut i solen Tre kronor förlorade kvartsfinalen i hockey-VM mot Tjeckien i går. Det positiva är att du nu i stället kan vara ute i solen i helgen där temperaturen kommer att leta sig upp till 20 grader.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Jaaaaa! Nu kommer sommaren!

Till helgen blir det över 20 grader varmt.

– Vi kan nog börja räkna dagarna till meteorologisk sommar, säger Anna ­Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Sommaren har visserligen gjort smygpremiär i landets allra sydligaste delar men nu kommer varma besked från SMHI till stora delar av landet.

På söndag blir det varmt.

– Vi får in värme österifrån med dryga 20 grader i Götaland och Svealand, och med ganska soligt väder, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Och temperaturerna kommer att ­hålla i sig under kommande vecka.

– Värmen håller i sig väl i söder. Även i södra Norrland kan det bli upp emot 20 grader, men där kan det bli lite regn så man kanske inte märker av temperaturökningen på samma sätt, säger Anna Hagenblad.

”Kalluften ger vika”

Enligt 14-dygnsprognosen från Klart.se kan det längre fram i veckan bli upp emot 24 grader på sina håll. Martin ­Hedberg, meteorolog på Klart.se:

– Det blir lite varmare än det statistiskt sett ska vara, men eftersom det tidigare legat under snittet så är det väl inte mer än rätt, säger han.

Även om högtrycket berör hela Sverige kommer det inte att märkas lika mycket i norr och de högsta temperaturerna väntas i Götaland, enligt ­Martin Hedberg.

– Den envisa kalluften som legat över oss får ge vika, främst måndag och tisdag. En kil med värme ­bryter sig in över Svealand men framför allt över Götaland.

Varmast vid västkusten

Med ”värmeveckan” kommer förstås också den meteorologiska sommaren, som definieras av att dygnsmedeltemperaturen ligger över tio plusgrader fem dagar i rad.

– Vi kan nog börja räkna dagarna till sommar i veckan, säger Anna ­Hagenblad.

I södra Sverige och längs västkusten väntas temperaturer närmare 22 grader, skriver SMHI på sin hemsida.

Men var blir det allra varmast?

– Det kan bli var som helst i Götaland. Det är svårt att peka ut ett exakt område även om det ser ut att bli lite varmare vid västkusten, säger Anna Hagenblad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: