CIA stoppade ny al-Qaidabomb

Publicerad:
Uppdaterad:
Kalsongbomben som skulle detonera över Detroit 2009 misslyckades.
Kalsongbomben som skulle detonera över Detroit 2009 misslyckades.

NYHETER

Al-Qaida planerade en ny flygattack mot USA – lagom till Usama bin Ladins dödsårsdag.

En kalsongbombare skulle gå på ett plan och spränga sig själv.

Amerikanska CIA ska ha stoppat planerna i sista stund, uppger nyhetsbyrån AP.

Ibrahim Hassan al-Asiri misstänks ha byggt den nya bomben.

Al-Qaidagrenen i Jemen ska ha planerat att bomba ett flyg på väg mot USA med en ny sofistikerad version av den tidigare misslyckad kalsongbomb.

Bomben skulle brisera kring årsdagen av Usama bin Ladins död – den 2 maj.

Men planerna stoppades av amerikanska underrättelsetjänsten CIA i sista sekund, erfar nyhetsbyrån AP.

Förra gången kalsongbomben användes var den 25 december 2009. Då var målet ett flygplan på väg mot Detroit. Men planen misslyckades eftersom bomben, som bars av Umar Farrouk Abdulmutallab, aldrig briserade fullt ut.

Fick plats i ett par kalsonger

Även den nya bomben var designad att få plats i ett par kalsonger, och enligt källor till AP hade al-Qaida utvecklat detonationssystemet för att undvika 2009 års misstag.

Enligt nyhetsbyrån ska Vita huset ha känt till terrorplanerna en bra bit före årsdagen, även när talesmän gick ut och sa att någon attack inte var planerad.

– Vi har ingen trovärdig information om att terroristorganisationer, som al-Qaida, planerar någon attack mot USA inför årsdagen av bin Ladins död, sa Vita husets pressekreterare Jay Carney redan den 26 april.

Likadant lät det från Barack Obamas talesmän den 1 maj, alltså dagen före årsdagen.

AP avslöjar nu att den tilltänkte självmordsbombaren, baserad i Jemen, stoppades redan innan han hunnit välja flyg eller ens köpt biljetter. Exakt när han stoppades, eller vad som nu har hänt med den misstänkte personen, är däremot oklart.

Känd bombbyggare misstänks

Vem som har byggt den senaste kalsongbomben är inte heller helt klarlagt, men eftersom den liknar Detroitbomben i flera detaljer misstänker myndighetspersoner att det kan vara Ibrahim Hassan al-Asiri som ligger bakom anordningen.

Han konstruerade den första kalsongbomben 2009, och ligger även bakom två andra al-Qaidabomber som upptäckts i USA, och stoppats kort före de detonerat.

Eftersom anordningen i den senaste kalsongbomben tycks vara helt fri från metall skulle den antagligen ha passerat genom en säkerhetskontroll. FBI undersöker just nu bombmaterialet, enligt AP.

Nyhetsbyrån berättar också att Vita huset försökt stoppa AP från att publicera artikeln om den nya bomben under en veckas tid. Även president Barack Obama har vädjat till nyhetsbyrån att avvakta tills ett officiellt uttalande gjorts, något som var planerat till tisdagen.

Men nu publicerar alltså nyhetsbyrån informationen.

”Utgjorde aldrig ett hot”

Och kort efter publiceringen kom ett uttalande från FBI:

”Som ett resultat av ett nära samarbete med andra länders underrättelsetjänster har en provisorisk spränganordning, designad för en terroristattack, beslagtagits utomlands. FBI har anordningen och bedriver just nu kriminalteknisk analys av den”.

Anordningen är lik tidigare al-Qaidadesignade bomber, medger den federala polisen.

”Den utgjorde aldrig ett hot mot civil säkerhet”, försäkrar FBI.

Vita husets taleskvinna Caitlin Hayden medger till New York Post att Barack Obama känt till hela operationen.

– Presidenten tackar alla underrättelsetjänster och proffs inom kontraterrorism för deras arbete, säger hon till tidningen.

Publicerad: