Så får du bäst kött i butiken

avOskar Forsberg

Köttet ska vara marmorerat, som här syns tydligt på den tredje biten.

Titta, lukta och känn.

Köttexperterna Björn Geideby och Kenneth ­Bergman ger sina bästa tips för bra kvalitet.

1. Köttet ska vara marmorerat med insprängt fett. Det blir saftigast och godast.

– Många gillar filén men jag tycker faktiskt det blir betydligt godare med en utskuren marmorerad biff till exempel, säger styckaren Björn Geideby.

– Det beror på vad man ska tillaga. Ibland vill man ha en blank yta, till carpaccio, till exempel, säger kocken Kenneth Bergman.

2. Köttet ska vara torrt – inte vattnigt. Och det ska inte bli mycket blod på skärbrädan.

– Naturligtvis blir det lite vätska men det ska inte vara vattnigt och rinnigt, säger ­Kenneth Bergman.

– Många produkter på marknaden är tumlade, det betyder att producenten bundit vatten i köttet. En gång såg jag en bit fläskytterfilé i affären där det stod ”80 procent kött” på förpackningen. Så ska det definitivt inte vara, säger Björn Geideby.

3. Köttet ska inte lukta – möjligtvis endast en lätt doft av järn och blod.

– Vakuumpackar man köttet så är det klart att det luktar lite­grann precis när man öppnar förpackningen, men efter ett par minuter på skärbrädan ska den lukten vara borta, säger Kenneth Bergman.

4. Köttet ska ha en fast konsistens.

– Det ska varken vara för hårt eller för mjukt. Sätter du en tumme på och trycker till så ska ytan på biffen ge efter lite grann. Då är det perfekt, säger Kenneth Bergman.

5. Titta, känn och lukta.

– Köp inte kött som är hårt inpackat. Då är det svårt att kontrollera, säger Kenneth Bergman.

– Köp inte för mycket heller, köp i stället mindre bitar av bra kvalitet. Då behöver det inte bli så mycket dyrare, säger Björn Geideby.