”Bodström skulle inte klara att ena partiet”

Av: Nina Svanberg

Publicerad:
Uppdaterad:

...men Aftonbladets läsare vill ändå ha honom som ny partiledare

Om Aftonbladets läsare får säga sitt:

Thomas Bodström eller Margot Wallström skulle leda partiet bäst.

Håkan Juholt avgick i dag klockan 15 och genast började spekulationerna om vem som efterträder honom.

En ständig favorit nämnd i dessa sammanhang är politikern, advokaten och författaren Thomas Bodström. Han och FN-representanten Margot Wallström har seglat upp som klara favoriter när Aftonbladet.se:s läsare fått rösta om vem de helst ser som ny partiledare. Flera olika vadslagningssajter har rekordlåga odds för Bodström som efterträdare. 

”Ses som en icke-politiker”

– Många uppfattar Thomas Bodström som en icke-politiker som är sig själv i alla sammanhang. Han framstår som trevlig och klok och som att han står utanför det politiska spelet. Man tror att han är en av oss, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

Skulle det fungera med Bodström som partiledare?

– Inte alls. Särskilt inte i det här stukade läget som partiet befinner sig i. Han är inte tillräckligt mycket partimänniska för att kunna jämka ihop partiet. Han har inte alls lika stort stöd inom partiet som han har bland Aftonbladets läsare.

Både Thomas Bodström och Margot Wallström har sagt att de inte vill bli partiordförande.

Vem tror du blir ny partiordförande?

– Det är fullständigt omöjligt att spekulera i det. Det beror på hur processen kommer att se ut. Det är inte osannolikt att Carin Jämtin utses till tillförordnad partiordförande fram till nästa kongress. Det såvida inte partistyrelsen kallar till en extrakongress innan dess. Carin Jämtin kan utses till tillförordnad partiordförande redan på fredag, säger Ulf Bjereld. 

Om Göran Persson återtar sin gamla post ger det 100 gånger pengarna hos vadslagningssajten Betsson. 

Publicerad: