SKL: Sverige behöver 187 000 nya lärare

Av: TT

Publicerad:

Sverige behöver 187 000 fler lärare fram till 2031. Det konstaterar arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i en ny rapport, skriver Svenska Dagbladet. Då innebär det heltidstjänster.

– Om man inte tagit den här frågan på allvar tidigare – så gör det nu, säger Per-Arne Andersson chef för SKL:s avdelning för utbildning och arbetsmarknad, till tidningen.

Att bara utbilda fler lärare kommer inte att räcka för att täcka upp behovet, och mer än hälften av alla som läser på högskolans yrkesprogram skulle behöva vara lärarstudenter för att klara av situationen bara de kommande åren, enligt SKL.

– Det är rätt slående skulle jag säga. Det kommer inte räcka att utbilda fler, utan vi måste alla utveckla nya sätt att organisera skolan och lärarnas uppgifter, säger Per-Arne Andersson.

Enligt rapporten kommer antalet barn- och elever i förskole- grundskole- och gymnasieålder öka med nästan 350 000 personer fram till år 2027. De närmaste åren behövs över 600 förskolor och 300 nya skolor i Sverige.

Publicerad: