Ny terrorstrategi – ”risk för attentat”

Regeringen vill att Säpo, Must och FRA ska få utbyta information

”En verklig risk” Justitieminister Beatrice Ask säger till Svenska Dagbladet att det ”skett ett antal händelser som gör att det finns anledning att gå igenom strategin”.
”En verklig risk” Justitieminister Beatrice Ask säger till Svenska Dagbladet att det ”skett ett antal händelser som gör att det finns anledning att gå igenom strategin”.

Sveriges regering presenterar i morgon en ny strategi mot terrorism, skriver Svenska Dagbladet.

Anledningen:

Enligt justitieminister Beatrice Ask har det uppstått ”en verklig risk för terrorattentat i Sverige”.

För fyra år sedan bedömdes terroristhotet mot Sverige som ”relativt lågt”.

Men det var innan Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm den 11 december 2010.

Innan fem män greps för att ha planerat ett attentat mot Jyllands-Posten i Danmar.

Och det var innan Anders Behring Breivik greps efter att ha genomfört två terrorattacker i Norge, där sammanlagt 77 människor dödades.

– Det har skett ett antal händelser som gör att det finns anledning att gå igenom strategin, säger justitieminister Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

”Handlar om att förebygga”

I morgon offentliggörs en ny svensk strategi för att möta hotet mot terrorism.

Svenska Dagbladet har läst regeringens nya terrorplan. I den redogör regeringen för "utgångspunkterna och målsättningen för svensk bekämpning av terrorism", skriver SvD.

– Det handlar om att förebygga, förhindra attentat och förbereda oss om något skulle hända, säger justitieminister Beatrice Ask till tidningen.

Säpo, Must och FRA

Ett nytt tänkbart grepp kan vara att vid behov tillåta informationsutbyte mellan Säpo, Must och FRA som i dag hindras av reglerna om sekretess och behandling av personuppgifter. Det är något som de tre myndigheterna efterlyst sedan i höstas. De uppmanar regeringen att se över lagstiftningen för att ge Sverige en större möjlighet att bemöta terrorhot.

Det är dock oklart hur långt de kan gå när det gäller en ”gemensam databas”.

Inget återkallande av medborgarskap

I den nya planen skriver regeringen att den kan tänka sig att "undanröja hindren för en effektiv och modern myndighetssamverkan".

Förslaget om att det ska bli möjligt att i efterhand återkalla ett svenskt medborgarskap för den som hemlighållit en anknytning till terrorbrott tas inte upp i den nya strategin.

– Det verkar inte möjligt att få igenom det politiskt, säger Ask.

Publisert: