Svenska storbanker får sänkta kreditbetyg

Av: Nina Svanberg, Pontus Ahlkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordea och Handelsbanken får sina kreditbetyg sänkta av det amerikanska ratinginstitutet Moody's.

De två storbankerna får sina betyg sänkta med en grad, enligt TT.

Storbankerna Nordea och Handelsbanken nedgraderas av ratinginstitutet Moody's.

Anledningen till nedgraderingen ska vara att Nordea och Handelsbanken har för låg inlåning i förhållande till utlåningen.

”Håller inte med”

– Det låter inte alldeles överraskande i mina öron, även om jag inte håller med om att bankerna ska nedgraderas, säger finansanalytikern Peter Malmqvist till SvD Näringsliv.

Enligt uppgifter till SvD i går kväll fick bankernas chefer beskedet redan på torsdagsmorgonen, för att kunna förbereda sig innan informationen kommer ut.

Handelsbanken säger sig inte vara särskilt bekymrad över sitt sänkta betyg.

– Vi har aldrig varit finansiellt starkare än vad vi är i dag, och jämfört med när Moody's gav betyg förra gången, som nu har sänkts, är alla nyckeltal starkare, säger Bengt Carlsson, presschef på Handelsbanken, till TT.

Han liksom Nordeas presschef anser att det inte finns anledning till oro för bankens privatkunder och småsparare.

De svenska bankerna lyfts ofta fram som stabila och välskötta, men den låga inlåningen gör att bankerna blir väldigt beroende av marknadens finansiering.

Det innebär att de är sårbara i händelse av att den finansiella krisen i Europa skulle bli värre. Ett lägre kreditbetyg innebär i normalfallet att det blir dyrare för banken att låna pengar, eftersom trovärdigheten naggas i kanten.

SEB och Swedbank klarar sig

Den nya värderingen är en del av Moody's genomgång av europeiska banker. Förra veckan fick 16 spanska och 26 italienska banker sina betyg sänkta.

Moody's räknar med att vara klar med sin översyn av Europas banker till slutet av juni, enligt en kommuniké på företagets hemsida.

De två andra storbankerna Swedbank och SEB får behålla sina tidigare betyg.

Publicerad: