Bilderberg-gruppen träffades i helgen

Publicerad:
Uppdaterad:
Den amerikanske journalisten John P. Tucker har bevakat Bilderberg-gruppen sedan 70-talet. Han hävdar att medlemmarna i Bilderberger ligger bakom bostadskrisen i USA. Och kriget i persiska viken 1991. Och bakom Margaret Thatchers fall. Bland annat.
Den amerikanske journalisten John P. Tucker har bevakat Bilderberg-gruppen sedan 70-talet. Han hävdar att medlemmarna i Bilderberger ligger bakom bostadskrisen i USA. Och kriget i persiska viken 1991. Och bakom Margaret Thatchers fall. Bland annat.

NYHETER

Konspirationsteoretikernas favorithatobjekt Bilderberggruppen träffades i USA i helgen.

Investors ordförande Jacob Wallenberg, Bonnierchefen Jonas Bonnier och biståndsministern Gunilla Carlsson var med.

– Det är en bra mötesplats, säger hon kort.

De svenska makthavarna bodde på lyxhotellet Westfields Marriott Washington Dulles, inte långt ifrån den amerikanska huvudstaden Washington. USA:s förre utrikesminister Henry Kissinger och belgiske kronprinsen Philippe fanns också bland de 150 specialinbjudna gästerna.

De flesta är män och nästan alla bor i USA eller Europa. Enligt gruppens hemsida stod den ekonomiska krisen, Ryssland, Kina och Mellanöstern på dagordningen. Men hur diskussionerna gick vet ingen utomstående.

Journalister är portförbjudna.

Skyddades av beväpnade vakter

Gunilla Carlsson har inte tid för en intervju. Hon skriver i ett sms:

"Det är en bra mötesplats för att diskutera utvecklingen i världen och bra tillfälle att från olika utgångspunkter diskutera aktuella frågor".

Jacob Wallenberg, medlem av den mäktiga styrkommittén som bestämmer vilka som ska bjudas in, var också upptagen. Jonas Bonnier gick inte heller att nå under söndagen.

De skyddades av vakter beväpnade med maskingevär, skriver tidningen Daily Mail. Utanför hotellet protesterade konspirationsteoretiker, och höger- och vänstergrupper under helgen.

"Strider mot lagen"

Den amerikanske journalisten Jon Tucker, 77, har bevakat sällskapet i 36 år. Han hävdar att medlemmarna i Bilderberger ligger bakom bostadskrisen i USA. Och kriget i persiska viken 1991. Och bakom Margaret Thatchers fall. Bland annat.

– De vill införa en världsregering, säger han till Aftonbladet.

Han har ingenting emot att eliten träffas, men allmänheten måste få insyn.

– Det strider mot amerikansk lag. Om 150 skådespelare låser in sig och pratar vill jag veta vad de håller på med, säger Jon Tucker.

"Det är så världen funkar"

Brittiska Labourpolitikern Denis Healy, en av grundarna av Bilderberger, är troligtvis den ende högt uppsatte medlemmen som har pratat öppet om sällskapet.

Bilderbergers syfte är att låta industri- och finansmän träffa politiker på uppgång och ge dem kloka råd, enligt Healy.

Men han slår ifrån sig anklagelserna från konspirationsteoretikerna.

– Idioti. Skitsnack. Det är så världen funkar, har han sagt till författaren Jon Ronson.

Publicerad: