Bohemen som blev misstänkt mördare

avErik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:

Han var konstnären och musikern som bytte sin elbas mot en pistol och ett hat mot invandrare.

I dag åtalas Peter Mangs, 40, för tre mord och minst 13 mordförsök i Malmö mellan åren 2003 och 2010.

Aftonbladet har kartlagt hans liv från barndomen fram till gripandet för att försöka svara på frågan – hur blev bohemen en misstänkt seriemördare?

Vårvintern 1982 kommer det ett brev till 43-årige Rudolf Mangs i Filipstad. Det är hans tioårige son som skriver från Malmö.

”Tack för pengarna. Jag ska köpa lego för dom och en bok. Kortet är cirka en månad gammalt. Jag mår bra och det går bra i skolan. Många hälsningar, från Peter.”

Det är sådan han är, pojken som 30 år senare ska kallas den nye Lasermannen. Han är skötsam och ordentlig och tackar artigt för presenten, trots att pappan flyttat och skaffat en ny familj, långt borta.

Peter Mangs växer upp tillsammans med sin mamma och sin syster Nina i en sliten hyreslägenhet i stadsdelen Lindängen i Malmö. Den ensamstående mamman tvingas ofta arbeta sena kvällar och det blir systern som får ta hand om Peter.

– Hon betydde otroligt mycket för honom, men han kände också att hon svek honom när han behövde henne, säger en tidigare bekant till Mangs.

Systern dog 24 år gammal

Det var i högstadiet som systern kastade om sitt liv och hamnade i ett tungt missbruk som varade i nästan tio år. Nina Mangs dog 1990, endast 24 år gammal.

– Jag tror att han började förändras då, säger en källa.

I skolan upplevs Peter Mangs av sina jämnåriga som lite smartare, men ibland också avskärmande.

– Jag tror att han kände sig annorlunda och mer vuxen än andra, säger en person som gick på samma skola under 1980-talet.

Peter är övertygad om att en skalloperation som han gjorde när han bara var ett år gammal gjorde honom speciell.

Och han är ett begåvat barn. När han börjar högstadiet kan han visa upp fyror och femmor för sin mamma hemma i hyreslägenheten.

Favoritämnet är musik. En av alla presenter från pappan är en elbas och den ska komma att forma hans liv i nästan två decennier framöver.

– Han kunde höra en låt och direkt spela den på sin bas, inte bara enkla toner utan hela basgångar, säger en ungdomsvän.

Lycklig med betygen dyker

Peter antas till en musiklinje och gymnasietiden har han beskrivit som den lyckligaste tiden i sitt liv, men samtidigt dyker betygen. Bara i huvudämnet elbas får han en femma. Den sticker ut bland ettor och tvåor.

Med elbasen i sina händer blir Peter Mangs med tiden en profil i Malmös lokala musikscen. Under många år spelar han med olika band, men det blir aldrig någon riktig fart på karriären.

Det finns en sak som mer än något annat skiljer den unge Peter Mangs från den person som i dag åtalas vid Malmö tingsrätt:

Konstnären Peter älskar andra kulturer. Han bor vid Möllevångstorget som är en smältdegel för det mångkulturella Malmö och han spelar världsmusik på stadens småscener och etablissemang.

Ingen spåkula i världen skulle vid den här tidpunkten visa Peter Mangs som en rasist med fascination för vapen och kampsport.

Ingen som känner honom skulle för sin vildaste fantasi kunna ana att det måndagen den 7:e maj 2012 ska komma en förundersökning på 30 000 sidor i vilken Peter Mangs åtalas för tre mord och 13 mordförsök.

Ger musiken en sista chans

Så när ömsade bohemen skinn? Vad var det som hände?

I mitten av 1990-talet beslutar sig Peter Mangs för att flytta till sin pappa som sedan många år bor i Florida. Han tänker ge musiken en sista chans.

Men tiden i Florida blir inte som han hoppats. Han spelar visserligen in en EP, ”Earthshaker”, men inget skivbolag visar intresse och efter tre år är Peter Mangs tillbaka i Malmö. Mörkare, mer innesluten och mer ensam.

En bekant har beskrivit för Aftonbladet att det kändes som om Peter Mangs vid den här tiden börjar ge upp hoppet om den framgång han tidigare trott på.

Han har fått diagnosen asperger och i ett tyskt forum för personer med syndromet berättar han öppenhjärtigt om sig själv.

– Jag skulle väl vilja ha en partner som var intresserad av hur jag fungerade och tyckte att det därför var spännande att vara med mig.

Peter Mangs som alltid tagit sin tillflykt till musiken byter nu fokus i livet och blir allt mer fascinerad av våld och vapen. Nu börjar han träna kampsport. På några år går han från nybörjare till instruktör med svart bälte.

Pluggar till sjuksköterska

Samtidigt går han med i en skytteklubb och skaffar en pistol. Peter Mangs bygger själv om den och utrustar den med ett lasersikte.

Det är vid den här tiden han misstänks ha begått sitt första mord. När polisen tar vapnet i beslag på hösten 2010 har Mangs ägt den i åtta år, visar det sig.

Men förutom sina fritidsintressen har han svårt att ta ut en riktning i livet. 2002 påbörjar han en sjuksköterskeutbildning, men hoppar av och börjar arbeta som assistent på ett tandtekniskt laboratorium. Där hör arbetskamraterna ofta hur han talar illa om invandrare.

– Han var en enstöring som ville ha sina egna rutiner. Han kom ofta före oss andra, för att kunna byta om själv, har en tidigare arbetskamrat berättat för Aftonbladet.

Av bekantskapskretsen återstår bara en nära vän, också han har diagnosen asperger. De två männen syns ofta ute tillsammans på kaféer där de sitter i långa resonemang.

De två männen har ett gemensamt intresse – seriemördare.

– Jag vet att de köpte böcker om seriemord och de pratade mycket om dem med varandra, har en källa berättat.

Samtidigt växer Peters förakt för färgade människor. På sin Youtube-sida lägger han upp ett klipp från filmen ”I am Legend” med Will Smith och skriver:

– Hahaha, en sexig svart hjälte, alla skurkarna är vita (ser ut som nynazister), den svarta vetenskapsmannen räddar världen från vitt hat till ett mångkulturellt samhälle, och författaren är judisk - ren propaganda!

Sjukskriven från jobbet

På samma sida lägger han ut en inspelning med sig själv när han spelar ”Den blomstertid nu kommer”, arrangerad för elbas.

Sommaren 2010 reser Peter Mangs tillbaka till USA. Sedan en tid tillbaka är han sjukskriven från sitt arbete eftersom han inte längre klarar av sociala kontakter.

Med på resan är också hans enda vän.

De utgår från pappans hus och gör dagsturer med bilen runt om i Florida. Peter Mangs tar hundratals bilder på resan och lägger senare upp alla bilderna i prydliga register hemma.

Tillsammans besöker vännerna vapenaffärer och de skjuter prick med ett gevär på pappans tomt.

Det är fyra månader kvar tills Peter Mangs ska gripas av polisen. Enligt åtalet som lämnats in till Malmö tingsrätt har Peter Mangs sedan den 13 juni 2003 varit Malmös fruktade serieskytt.

Tre människor har dödats och minst 13 personer har utsatts för mordförsök.

Publicerad: