Nyheter

Löfven har flyt – Reinfeldt rutinen

Av: 

Pär Karlsson

Lisa Röstlund

NYHETER

Matchen Löfven - Reinfeldt – så går det

Fredrik Reinfeldt

Ålder: 46 år.

Titel: Statsminister och partiordförande i Moderaterna.

Karriär i korthet: Riksdagsledamot sedan 1991, ledamot i partistyrelsen i flera omgångar, har bland annat varit ordförande i justitieutskottet och i Moderata ungdomsförbundet.

Tid som partiledare: Valdes 25 oktober 2003, har varit partiledare i åtta år och drygt sex månader.

Retorik ➕ ➕ ➕

Använder ofta klassiska retoriska stilfigurer som tretal, anaforer, ironi och antiteser i sina tal och anföranden. Men kan uppfattas som svårbegriplig då han använder onödigt svåra ord och ovanliga ordföljder.

Erfarenhet ➕ ➕ ➕ ➕

Med drygt åtta år på partiledarposten, sex år som statsminister och en ordförandepost i Europeiska rådet i bagaget måste hans politiska erfarenhet betecknas som nära helgjuten.

Trovärdighet ➕ ➕ ➕ ➕

Uppträder lugnt, lågmält och sansat både i tal och kroppsspråk. Gör sällan några vidlyftiga uttalanden. Upplevs förutsägbar och trygg.

Folklighet ➕ ➕ ➕

Personlighetsmässigt knappast folkligheten personifierad. Men kan vara skojfrisk internt. Samlar på muggar från musikaler, älskar korv, att städa, Djurgården och Loreen i Melodifestivalen. Nyskild med nyköpt bostadsrättsradhus.

Dagsform ➕ ➕ ➕

Okej, men sviktande. Hans eget parti fortsatte från mars till april att dala med tre procentenheter till 30,3 procent*, och M anklagas för idélöshet. Allianspartierna tycks inte heller vara några att hålla i när det blåser.

Stil ➕ ➕ ➕

Oftast klädd comme-il-faut, men anklagas ibland för stilmissar och för att ha illa sittande skjortor och kostymer som inte framhäver hans ansikte utan hans underkropp.

Allierade ➕ ➕ ➕

Har tydliga lierade. Men på sistone har det gungat i alliansbanden, både vertikalt (dalande opinion) och horisontellt (öppna sprickor, som i frågor om låglönejobb för unga, abort och kärnkraft).

Humor ➕

Trots interna M-upptåg med busringningar och spontandanser är han ingen lustigkurre utåt. Den karga ironi som ibland används kan missuppfattas.

Totalt: 24

Stefan Löfven

Ålder: 54 år.

Titel: Partiordförande i Socialdemokraterna.

Karriär i korthet: Förbundsordförande i IF Metall 2006-2012, biträdande ordförande 2002-2005. Har suttit både i LO:s styrelse och Socialdemokraternas verkställande utskott. Arbetade i början av sin karriär som svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik.

Tid som partiledare: Valdes 27 januari 2012, har varit partiledare i drygt tre månader.

Retorik ➕ ➕

Hans tal är ovanligt avskalade från retoriska figurer. Samtidigt kan det i sig ses som ett retoriskt knep för att framstå som trovärdig: att budskapen inte ska behöva pimpas.

Erfarenhet ➕ ➕ ➕

Har stor ledarerfarenhet från sex år som ordförande i IF Metall, där han även varit internationell sekreterare och suttit som styrelsesuppleant i Europeiska metallarbetarfederationen . Men han sitter inte i riksdagen och partipolitiskt ligger han långt efter sin motståndare.

Trovärdighet ➕ ➕ ➕ ➕

Stabil, trygg och sansad utan vidlyftigheter vare sig i budskap, röst eller sätt. Påminner på så vis om Reinfeldt. Det är därför som det är på trovärdighetsarenan den tuffaste kampen kommer stå.

Folklighet ➕ ➕ ➕

Är mer sprungen ur myllan än Reinfeldt, som fosterbarn i Ådalen och sedermera svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik. Lyssnar på Lundell och Springsteen. Men den nye S-ledaren har ändå en lägre folklighetskvot än sin kortvariga företrädare Håkan Juholt.

Dagsform ➕ ➕ ➕ ➕

Vinden i ryggen. Hans parti ökade på en månad med 2,8 procentenheter till att bli största parti med 30,8 procent i april*.

Stil ➕ ➕

Ingen man av haute couture direkt. Har lagt av med ryggsäck till kostymen, men har fortfarande en air av gråsosse. Vilket i och för sig kan attrahera – av samma anledning som den sparsamma retoriken.

Allierade ➕ ➕

Vilka stödpartierna blir vid en eventuell regering kan tyckas givet, men inget är fastställt, och på vilket sätt är oklart. Osäkerheten i denna fråga är ett ess i ärmen för motståndarlägret, som dragits flitigt av Anders Borg.

Humor ➕

Vid sitt installationstal som partiledare drog han hem några skrattsalvor och han sägs kunna skratta hjärtligt åt andras skämt. Men de komiska färdigheterna är annars inte framträdande.

Totalt: 21

* Siffrorna från United Minds/Aftonbladets väljarbarometer 9 april.

... och här är de övriga sex deltagarna i KVÄLLENS PARTILEDARDEBATT

Namn: Annie Lööf

Ålder: 28 år.

Titel/titlar: Partiledare för Centerpartiet och näringsminister.

Tid som partiledare: Åtta månader.

Paradfråga: Decentralisering. Minskad ungdoms­arbetslöshet genom sänkta löner för unga.

Dagsform: Stabil, trots kritik mot ovannämnda förslag. Opinionen har dalat senaste året men hämtade sig i april med 1,3 procentenheter till 5,6 procent*.

Namn: Göran Hägglund

Ålder: 53 år

Titel/titlar: Partiledare för Kristdemokraterna och ­socialminister.

Tid som partiledare: Åtta år.

Paradfråga: Familjen ska bestämma mer. Fördubblat vårdbidrag och nej till delad föräldraförsäkring.

Dagsform: Svajig. Tampas med interna strider och står och väger kring riksdagsspärren. Från mars till april ökade KD dock från 3,3 till 5,1 procent*. Andra mätningar visar dock att partiet glidit under 4-procentsgränsen igen.

Namn: Jan Björklund

Ålder: 50 år

Titel/titlar: Partiledare för Folkpartiet och utbildningsminister.

Tid som partiledare: 4,5 år.

Paradfråga: Skolan. Tidigare betyg, större krav på lärare och lärlingsutbildningar.

Dagsform: Mest stabil av småpartiledarna trots ­kritik mot skolpolitiken. Ökade knappt med 0,4 procentenheter till 7,3 procent i opinion från mars till maj*.

Namn: Gustav Fridolin

Ålder: 28 år.

Titel/titlar: Språkrör för Miljöpartiet.

Tid som partiledare: Ett år.

Paradfråga: Klimatförändringarna ska stävjas med satsningar som även ger jobb.

Dagsform: Helt okej. Har legat runt 10 procent ­senaste halvåret, men tappat i takt med S uppgång, ­senast med 1,6 procentenheter till 8 procent från mars till april.

Namn: Jonas Sjöstedt

Ålder: 47 år

Titel/titlar: Partiledare för Vänsterpartiet

Tid som partiledare: Fyra månader.

Paradfråga: Nya jobb med satsningar på främst ­välfärden, som inte ska vara vinstdriven.

Dagsform: Så där. Löfven stal tillbaka den kortvariga Sjöstedt-effekten. Låg i april kvar på samma nivå som månaden innan: 5,4 procent.

Namn: Jimmie Åkesson

Ålder: 32 år

Titel/titlar: Partiledare för Sverigedemokraterna.

Tid som partiledare: Sju år.

Paradfråga: Begränsad invandring och hårdare straff.

Dagsform: Inte på topp. Har på sistone varit påtagligt frånvarande i debatten och rykten finns om intern splittring. Dalade med 1,2 procentenheter i mars till 6,4 procent i april*.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter