Mejla

Wolfgang Hansson

USA göra om alla misstag från Irak

Publicerad:

NYHETER

USA och Afghanistan verkar vara lika inkompatibla som hund och katt.

Den ena skandalen efter den andra rullas upp där amerikanska soldater skändar, mördar och begår andra krigsövergrepp.

Blir inte förvånad om tidpunkten för ett amerikanskt tillbakadragande flyttas fram från 2014.

Det senaste vansinnesdådet är bara toppen på ett isberg av övergrepp som begås av amerikanska soldater. Soldater vars främsta officiella uppdrag de senaste åren varit att "vinna afghanernas hjärtan och sinnen".

Vanligare är istället att amerikanernas uppträdande utlöser spontana upplopp bland den afghanska befolkningen.

Senast för några veckor sedan när amerikanska soldater kastade exemplar av koranen i en sopcontainer vars innehåll sedan brändes.

Kroppsdelar

Innan dess har det varit en rad allvarliga incidenter. Här är några:

Amerikanska soldater urinerar på afghanska lik, troligen dödade talibansoldater och fångar det på en videofilm som sprids över världen.

Amerikanska soldater mördar afghanska civila och skär sedan av kroppsdelar som de använder som troféer. Allt dokumenteras med bilder.

Amerikanska soldater kör ihjäl människor när de vägrar stanna eller väja för någonting på sin väg genom Kabul.

Och nu en amerikansk soldat som mitt i natten går bärsärk och mördar afghanska civila.

Det är inte konstigt att afghanernas tålamod med Nato-trupperna börjar tryta. Det håller inte för USA att skylla på enstaka rötägg när den fientliga attityden gentemot afghaner så totalt genomsyrar de amerikanska styrkorna.

Kulturkrock

Kulturkrocken mellan soldaterna och afghanerna verkar vara så stark att åtminstone många amerikaner inte klarar av att hantera den. USA-soldaterna är där för att försvara landets befolkning mot talibanerna och för att bidra till att införa demokrati och frihet.

Istället utstrålar de en enorm misstänksamhet och rädsla. Amerikanerna ser afghanerna som fientliga och underliga. De begriper sig inte på dem. Precis som var fallet i Irak där USA begick många liknande övergrepp mot irakier.

Till det bidrar att talibanerna sällan uppträder i uniform utan blandar sig med lokalbefolkningen. Sedan slår de till när amerikanerna minst anar det. Bär de uniform är det ofta som infiltratörer i den afghanska armén. En armé som trots miljardsatsningar fortsätter att vara av undermålig kvalitet.

Vansinnesdåd

President Barack Obama har lovat att dra tillbaka alla amerikanska soldater till 2014. Istället ska den afghanska armén då ensam ansvara för säkerheten. I samma anda höll utrikesminister Carl Bildt i går en ceremoni där den svenska styrkans insats gick över från att vara militär till civil.

När 2014 sattes som deadline var det många som protesterade mot att Natos insats skulle avslutas så snabbt. För varje nytt vansinnesdåd ökar chansen/risken att överlämnandet sker ännu tidigare. Obama fruktar att hans omval är i fara om inte amerikanerna är övertygade om att han verkligen tänker avsluta den amerikanska krigsinsatsen. Vansinnesdåden gör det ännu farligare att vara amerikansk soldat.

I den andra vågskålen ligger talibanerna. Ju snabbare de utländska truppernas dras bort desto större är faran talibanerna kommer tillbaka till makten med sin hemmasnickrade form av extremt islamiststyre.

Misslyckats

Över tio år har gått sedan USA med hjälp av Norra Alliansen störtade talibanerna från  makten. För varje år har säkerhetsläget förvärrats. Talibanerna har vunnit mer och mer mark. I stort sett varenda amerikansk strategi har misslyckats.

Även de afghaner som hatar talibanerna inse att de utländska trupper sakta är på väg bort. I längden kan de inte räkna med något skydd från Nato. Det gäller att inte göra sig osams med de nya makthavarna.

Publicerad: