Breivik tillräknelig för sina brott

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Samarbetet med Breivik har varit väldigt bra”

1 av 2 | Foto: VG
”Han är frisk” De båda psykiatrikerna som gjort utredningen, Agnar Aspaas och Terje Tørrissen, svarar på frågor i tingsrätten i Oslo. De anser att Behring Breivik är frisk nog att stå till svars för sina handlingar.

Anders Behring Breivik, 33, är frisk nog att stå till svars för sina brott.

Det konstaterade en andra sinnesundersökning som offentliggjordes i dag.

– Breivik är väldigt nöjd. Det var viktigt för honom att klassas som frisk. Han ångrar sig inte utan beklagar snarare  att han inte "hann gå ännu längre" är snarare ledsen att det han gjorde inte blev mer omfattande, säger hans advokat, Geir Lippestad.

Fem minuter i elva, bärandes på flera hundra sidor papper, anlände de båda psykiatrikerna som gjort utredningen till tingsrätten i Oslo.

– Det är den största rättspsykiatriska undersökningen i Norges historia, konstaterade psykiatrikern Terje Tørrissen.

– Det har varit viktigt för oss att inte dra slutsatser för snabbt, säger hans kollega Agnar Aspaas.

Paranoid schizofreni

Den första undersökningen av Breivik gjordes i november i fjol av rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim.

Undersökningen, som fick kraftig kritik, kom fram till att Anders Behring Breivik led av paranoid schizofreni och att han var psykotisk vid tiden för attentaten.

Många, däribland Breivik själv, blev upprörda över diagnosen, då han anser sig vara både frisk och ansvarig för sina handlingar.

”Säkra på bedömningen”

Och den nya, 300-sidor tjocka, undersökningen går alltså på samma linje.

Efter att ha tillbringat totalt 37 timmar med Anders Behring Breivik anser de båda psykiatrikerna i stället att Breivik var tillräknelig när han mördade 77 personer den 22 juli i fjol, uppger VG.

– Vi har inte hittat några tecken på psykos, säger de på en presskonferens.

Psykiatrikerna konstaterar att sannolikheten är stor att Breivik begår nya våldshandlingar om han får möjlighet till det och tillägger att de är säkra på sin bedömning.

– Så säkra man kan vara med de undersökningsmetoder vi använt, sa Terje Tørrissen till norska NRK.

De båda psykiatrikerna säger att samarbetet med Breivik varit ”väldigt bra”.

Träffade Breivik

Breiviks försvarare Geir Lippestad åkte från tingsrätten till Ilafängelset för att gå igenom undersökningen med Anders Behring Breivik. Vid tjugo över tre var deras möte över.

– Han är väldigt nöjd med resultatet. Det var viktigt för honom att klassas som frisk. Det första han sa var ”Det var det jag trodde”, säger Geir Lippestad utanför Ilafängelset.

Han förberedde också det samlade pressuppbådet på att det kommer att bli ganska påfrestande att lyssna på Breiviks förklaring under den kommande rättegången.

– Det kommer att vara tufft att höra det han har att säga. Han ångrar sig inte. Det enda han beklagar är att han inte gjorde ett mera omfattande dåd.

Kan få 21 års fängelse

I och med att Anders Behring Breivik klassas som tillräknelig kan han dömas till Norges maxstraff, 21 års fängelse.

Det andra alternativet är att rätten i stället beslutar att han placeras på en rättspsykiatrisk avdelning, där han kan tillbringa betydligt längre tid än så – möjligtvis resten av sitt liv – frihetsberövad.

Sannolikheten att det sker försvåras dock av att psykiatrikerna anser honom vara frisk.

Publicerad: